Состојки:
За тесто:
– 200 гр брашно
– 200 гр путер
– две лажички шеќер
– прстофат сол
– ванилин шеќер
– пет лажички ладна вода
За полнење:
– 500 гр сливи
– 150 гр шеќер
– 50 гр бадеми
– 1 лажичка цимет
За премачкување:
Една белка од јајце
Подготовка:
Замесете го тестото. Измешајте брашно, сол, шеќер и ванилин шеќер и додадете путер исечен на коцки.
Додадете путер во брашното, додадете вода и формирајте топка. Не мора да месите предолго бидејќи тестото не мора да биде совршено мазно. Направете топка со раце за подоцна полесно да се расука. Завиткајте во проѕирна фолија и ставете во фрижидер половина час.
За тоа време подгответе го полнењето. Во блендер ставете шеќер и бадеми, а сливите исечкајте ги на парчиња. Шеќерот, бадемите и циметот измешајте ги со сливите. Доколку се многу сочни додадете малку брашно за да го впие вишокот вода.
Расукајте го тестото во круг, а во средината ставете го филот со сливи. Оставете неколку сантиметри празен простор на секоја страна. Преклопете ги празните краеви врз тестото.
Се премачкува со белка и се става во рерна загреана на 180 степени, да се пече околу 30 минути.