Десерт достоен за внимание.
Состојки:
– 300 гр сладок компир
– 20 гр какао
– 60-70 мл млеко
– 50 гр мед или јаворов сируп
– малку сол
И уште…
– 200 гр слатка павлака
– 1 ванилин шеќер
– рендано чоколадо
Подготовка:
Излупете го слаткиот компир и исечете го на поголеми парчиња, па сварете го во вода додека не омекне, околу 15 минути откако ќе зоврие. Потоа исцедете го и оставете го да отстои пет минути.
Се става во длабок сад, се додава какаото, млекото, медот и солта, па се меле со миксер за да се добие крем.
Веднаш префрлете го кремот во чинии за сервирање, оставете го да се излади, прво на собна температура, а потоа уште 30 минути во фрижидер.
Изматете ја слатката павлака и додадете го ванилиниот шеќер.
Послужете го кремот со шлаг и украсете со рендано чоколадо.
На здравје!