Сочна лазања со месо

од Vladimir Zorba
203 прегледи

Ручек во кој ќе ужива целото семејство.

Состојки (за 4 лица):

Болоњезе сос:

– 1 поголем кромид

– 500 гр мелено месо

– 125 мл бело вино

– 200 мл млеко

– 1 тегла сос од домати

– 1 лажица доматен концентрат

Бешамел сос:

– 30 гр путер

– 500 мл млеко

– 50 гр брашно

– прстофат сол

– малку морско оревче

И повеќе…

– 1 пакување кори за лазањи

– 250 гр пармезан

Подготовка:

За болоњезе сос:

Кромидот ситно се сечка и се пржи на две лажици масло на умерена температура. Додадете го месото и пржете заедно додека месото не порумени.

Откако месото ќе добие кафена боја, се прелива бело вино и се меша додека не испари, па се додава млекото – се меша 10 минути или додека не испари.

Зачинете го сосот Болоњезе со две лажички сол и половина лажичка бибер, прелијте ги со концентратот од домати и сосот од домати, а потоа намалете ја температурата на минимум. Покријте и оставете да крчка додека го подготвувате бешамел сосот.

За бешамел сосот:

Растопете го путерот на умерена температура и полека додајте го брашното со постојано мешање. Откако ќе се додаде брашното, полека се прелива млекото и се меша цело време додека не се постигне саканата густина. Додадете прстофат сол и морско оревче.

Склопување на лазањите:

Истурете бел сос на дното на садот за печење, врз кората за лазањи, па слој бел сос, слој црвен сос, па пармезан и оригано. Повторно кора за лазања, бел сос, црвен сос, пармезан и на крај, бел сос и црвен сос за лазањи.

Доколку планирате да направите поголема лазања, слободно повторете ја постапката, но направете поголема количина бел и црвен сос.

На поставените лазањи ставете алуминиумска фолија, загрејте ја рерната на 170 степени и печете 40 минути покриени со фолија и пет минути без фолија.

На здравје!

Слични содржини