Предлог за ручек: Лазањи со мелено месо и спанаќ

од Stefanija Kuzmanovska

Лазањи со зеленчук и месо, ручек во кој ќе уживате.

Состојки:

– 1 пакување лазањи

– 750 мл доматен сос

– 250 гр мелено говедско месо

– 1 главица кромид

– сол, бибер

– 250 мл кисела павлака

– 250 гр сечкан спанаќ

– 150 гр фета сирење

– неколку лажички нане

Бешамел:

– 3 лажици путер

– 3 лажици брашно

– 1/2 л млеко

– 200 гр кашкавал

Подготовка:

Запржете го меленото месо со кромид и зачинете по желба.

Измешајте павлака со сечкан спанаќ, фета сирење и нане. Додадете сол и бибер по вкус.

Наредете еден слој домати, па листови лазања, па слој сирење и спанаќ, па слој месо, па повторно слој домати и така додека не се потроши смесата. Завршете со листови лазања.

Покријте и печете 25 до 30 минути на 200 степени додека сè внатре не омекне, потоа откријте, прелијте со бешамел сос и печете непокриено уште 15 минути додека не порумени, па извадете од рерна.

Покријте и оставете да се излади најмалку 30 минути пред да послужите за полесно да се сече.

За бешамелот растопете го путерот на умерена температура. Додадете брашно и млеко и варете полека додека се згусне со постојано мешање.

Кога ќе згусне додадете го ренданиот кашкавал, мешајте додека не се растопи, а потоа тргнете го од шпорет. Почекајте малку да се излади, па прелијте го врз лазањите.

Слични содржини