Што значи ознаката Е на кесичката со боја за јајца? Проверете и дали бројот е помеѓу 100 и 180

од Илинка Илиоска

Тезгите на пазарите и полиците на продавниците се полни со кесички со различни бои за боење јајца. Факт е дека некои од нив содржат штетни хемикалии, но дали знаете кои да ги препознаете? Научниците од Универзитетот за природни науки во Варшава забележуваат дека е подобро да се користат природни бои за боење јајца. Лесната достапност и брзината на дејствување на боите ги прави популарен избор кај потрошувачите.

Ако ја погледнете етикетата на кесичката со боја, можете да забележите различни симболи кои започнуваат со буквата „Е“. Тие можат да вклучуваат и природни супстанции и синтетички хемиски соединенија. Ова се супстанциите што често се користат во кесичките за бојадисување јајца:

Е 102 – синтетичка жолта боја
Е 110 – синтетичка портокалова боја
Е 122 – синтетичка црвена боја
Е 124 – природна темноцрвена боја
Е 133 – синтетичка сина боја
Овие супстанции се одобрени за употреба во храната, а за нив се воспоставени стандарди за безбедна дневна потрошувачка. Ги има во различни видови храна како слатки, колачи, житарици за појадок, месо, сосови, пијалоци, сладолед, јогурти и млечни пијалоци. Тие служат само за естетскиот изглед на храната, правејќи ги производите попривлечни и зголемувајќи го вниманието на потрошувачите, но немаат вкус или здравствени придобивки. Ознаката Е од 100 до 180 значи дека производителот гарантира дури и ако дел од бојата влезе во јајцето.

Природните бои се најдобриот избор. Боите на јајцата ќе варираат во зависност од нивната природна боја, начинот на боење и видот на состојката што се користи за боење. Тоа може да бидат бои од растително потекло, како кромид, цвекло, хибискус, куркума, црвена зелка. Вака подготвените јајца може да изгледаат помалку обоени.

Слични содржини