Рецепт за проја со спанаќ и лук

од Stefanija Kuzmanovska
276 прегледи

Состојки:

– 200-300 гр спанаќ

– 1 или 2 мали кромидчиња

– 1 чешне лук

– 1,5 лажици маслиново масло

– сол, бибер

За пројата:

– 4 јајца

– 2,5 дл јогурт

– околу 100 гр кисела павлака

– 50 мл маслиново (или друго) масло

– половина лажичка сол

– 3 лажици бело брашно

– 1,5 лажички (или кесичка) прашок за пециво

– 4 лажици интегрално брашно

– 8 лажици пченкарно брашно за палента

– 200 гр сирење

Подготовка:

Измијте го спанаќот и плакнете го во врела вода само една минута. Процедете и истурете во сад со многу ладна вода. Исплакнете, добро исцедете.

Исечкајте го кромидот и додадете го во тава. Додадете ситно сечкано чешне лук и масло. Пропржете го кромидот на средна топлина додека не биде целосно мек и проѕирен.

Додадете го спанаќот, посолете, побиберете и почекајте да исчезне целата вода, која евентуално е испуштена од спанаќот. Тргнете го од оган и оставете малку да се излади.

Проја:

Загрејте ја рерната на 200 степени и обложете хартија за печење во плех од 20х30см.

Додека зеленчукот се подготвува, полека изматете ги јајцата. Додадете јогурт, павлака, масло, сол и измешајте. Во посебен сад измешајте ги трите видови брашно и прашокот за пециво.

Додадете го брашното во течната смеса и измешајте доволно додека се добро да се соедини, внимавајќи да не останат грутки брашно.

Потоа додадете ги распарченото сирење и пржениот зеленчук.

Истурете сè во плех и печете на 200 степени околу 25 минути или додека не порумени и почне да мириса.

Кога пројата е готова, оставете ја да се излади околу 10 минути, исечете ја на коцки.

Слични содржини