Состојки:
– 200-300 гр спанаќ
– 1 или 2 мали кромидчиња
– 1 чешне лук
– 1,5 лажици маслиново масло
– сол, бибер
За пројата:
– 4 јајца
– 2,5 дл јогурт
– околу 100 гр кисела павлака
– 50 мл маслиново (или друго) масло
– половина лажичка сол
– 3 лажици бело брашно
– 1,5 лажички (или кесичка) прашок за пециво
– 4 лажици интегрално брашно
– 8 лажици пченкарно брашно за палента
– 200 гр сирење
Подготовка:
Измијте го спанаќот и плакнете го во врела вода само една минута. Процедете и истурете во сад со многу ладна вода. Исплакнете, добро исцедете.
Исечкајте го кромидот и додадете го во тава. Додадете ситно сечкано чешне лук и масло. Пропржете го кромидот на средна топлина додека не биде целосно мек и проѕирен.
Додадете го спанаќот, посолете, побиберете и почекајте да исчезне целата вода, која евентуално е испуштена од спанаќот. Тргнете го од оган и оставете малку да се излади.
Проја:
Загрејте ја рерната на 200 степени и обложете хартија за печење во плех од 20х30см.
Додека зеленчукот се подготвува, полека изматете ги јајцата. Додадете јогурт, павлака, масло, сол и измешајте. Во посебен сад измешајте ги трите видови брашно и прашокот за пециво.
Додадете го брашното во течната смеса и измешајте доволно додека се добро да се соедини, внимавајќи да не останат грутки брашно.
Потоа додадете ги распарченото сирење и пржениот зеленчук.
Истурете сè во плех и печете на 200 степени околу 25 минути или додека не порумени и почне да мириса.
Кога пројата е готова, оставете ја да се излади околу 10 минути, исечете ја на коцки.