Три правила за консумирање овошје: Ќе имате најголеми здравствени придобивки

од Stefanija Kuzmanovska
581 прегледи

Ајурведа е традиционална индиска практика за здравје и долговечност која го нагласува јадењето овошје во правилни количини и во вистинско време за да ги искористите неговите здравствени придобивки.

Овошјето ни обезбедува витамини и минерали, влакна и фитонутриенти кои го помагаат нашиот имунитет, крвен притисок и хормони, нè штитат од болести и ја одржуваат младоста.

Според Ајурведата, постојат три правила за консумирање овошје:

1. Не го комбинирајте со друга храна
Не мешајте овошје со други групи на храна како што се мешунките, зеленчукот, житарките, млечните производи и месото бидејќи овие комбинации се претвораат во несварлив метаболички отпад или стануваат токсични. Овошјето се вари побрзо од другите намирници, поради што се јаде одвоено.

2. Не консумирајте овошје по зајдисонце
Не јадете овошје по зајдисонце бидејќи дигестивните ензими од овошјето може негативно да влијаат на квалитетот на вашиот сон. Јадењето овошје непосредно пред спиење може да предизвика и скок на шеќерот во крвта, што буди многу луѓе и ги спречува да заспијат.

3. Не мешајте овошја од различни групи
Овошјето брзо ферментира и може да предизвика дигестивни проблеми, а врз основа на функциите што ги извршуваат, според Ајурведа, постојат три широки категории на овошја кои не треба да ги мешаме:

-Адстрингентно овошје како јаболка, круши, незрели банани, брусница, шипка, бобинки, цреши, јагоди и лубеници се доминантни во воздухот и земјата. Помага за тонирање и затегнување на ткивата, го намалува потењето и ја отстранува вишокот топлина;
-Киселите овошја како лимета, лимони, портокали, мандарини, грејпфрути, кисели бобинки, цреши, кисело грозје, киви, зелено манго се лесни, ја навлажнуваат устата и го зголемуваат лачењето на жолчката и помагаат во чистењето на ткивата;
-Слаткото овошје како манго, зрели банани, папаја, дињи, праски, авокадо, ананас, сливи и тикви помагаат во градењето и негувањето на телото. Слаткиот вкус помага да се изградат ткива како коски, мускули, заби, нокти и коса, па затоа малите деца го сакаат слаткиот вкус.

Слични содржини