Зошто слабите луѓе јадат многу, а сепак остануваат слаби – која е тајната?

од Stefanija Kuzmanovska
500 прегледи

Постојат луѓе кои јадат што сакаат и никогаш не се дебелеат. Конечно знаеме како е тоа можно.

Сведоци сме на чести конфликти околу прехранбените навики на слабите луѓе. Претпоставуваме дека најчесто се хранат здраво или се многу активни. Сепак, тоа често не е точно.

Слабите луѓе не се нужно слаби затоа што јадат помалку. Луѓето со прекумерна тежина се со прекумерна тежина не нужно затоа што јадат премногу. Има уште нешто. Нашите слаби пријатели нарачуваат брза храна, пијат слатки пијалоци и не пропуштаат вино или пиво секој ден кога ќе се вратат дома од работа. Како и сите други!

Па, како успеваат да останат толку витки?

Одговор 1: Нашите витки пријатели понекогаш внесуваат помалку калории во текот на денот. Тие ќе имаат пица за ручек, но ќе ја прескокнат вечерата, на пример.

Тие би можеле да бидат и поактивни, не нужно затоа што одат во теретана секој ден, туку со повеќе прошетки, не ги држи место, постојано се во движење… Но и тоа е точно за еден мал број слаби луѓе.

Одговор 2: Слабите луѓе имаат активен ензим кој го регулира метаболизмот и често не се активира (иако постојат начини да го „запалите“) кај дебелите луѓе.

Овој ензим се нарекува AMPK и е енергетски сензор во нашите тела и е опишан како еден вид „магичен куршум“ за здравјето. Се активира како одговор на ниските нивоа на енергија, а неговата примарна функција е да му помогне на телото да ги претвори складираните шеќери и масти во енергија, пишува Science Daily.

Кога е активиран, AMPK помага да се зголеми брзината на метаболизмот, што може да доведе до губење на тежината и други здравствени придобивки. За жал, како што старееме, нашите тела природно произведуваат помалку од овој ензим.

Овој малку познат протеин го помага метаболизмот со активирање на патишта кои го разградуваат складираниот гликоген и масни киселини.

Гликогенот е сложен јаглехидрат кој се складира во црниот дроб и мускулите и може да се разложи на гликоза за да се користи како енергија. Масните киселини, од друга страна, се складираат во масното ткиво и може да се ослободат по потреба за да се користат како гориво. Кога AMPK се активира, тој го промовира распаѓањето на резервите на маснотии во телото. Значи, ако мислите дека би изгубиле тежина со поефикасно активирање на AMPK во вашите клетки, ќе бидете во право.

Постојат неколку начини за зголемување на активноста на AMPK во телото.

Еден начин е физичката активност, бидејќи вежбањето го активира AMPK и може да помогне во забрзување на метаболизмот.

Други начини за зголемување на AMPK вклучуваат здрава исхрана со малку рафинирани шеќери и јаглени хидрати, богата со овошје, зеленчук и протеин.

Освен што влијае на метаболизмот, AMPK игра улога и во регулирањето на апетитот и внесот на храна. Кога ќе се активира, AMPK може да го намали гладот ​​и да го намали внесот на храна со инхибиција на производството на одредени хормони кои го поттикнуваат апетитот.

Ограничувањето на калориите е поврзано со многу корисни ефекти врз стареењето, дијабетесот и ракот. Некои од овие ефекти се посредувани од AMPK. Се покажа дека калориското ограничување го активира AMPK преку повеќе механизми. Прејадувањето го инхибира АМПК, а активноста на AMPK се намалува кај дебелите луѓе, изјави д-р Билјана Новковиќ за веб-страницата Selfhacked.

Слични содржини