Компирот е еден од најпопуларните зеленчуци. Тој е евтин, широко достапен и има одличен вкус на многу различни начини, може да се подготви – варено, печено, пасирано, во чипс или пржено.
Има многу дебати за тоа дали компирот е здрав или не.
Од една страна, тоа е зеленчук. Од друга страна, компирите се богати со јаглени хидрати и имаат висок гликемиски индекс, што значи дека нивното јадење може да го подигне нивото на шеќер во крвта, пренесува India Times.
Според здравствените експерти, компирот е здрав и хранлив. Содржи корисни хранливи материи, вклучувајќи влакна, калиум, железо, витамин Ц и витамин Б6.
Луѓето го доживуваат компирот како нездрава храна бидејќи често се подготвуваат на нездрав начин.
Важен е начинот на подготовка
Компирите се секогаш исти, но дали се здрави или нездрави зависи од тоа како ги подготвувате. На пример, помфрит, компир пржен во масло, не е толку хранлив како обичните печени или варени компири.
Доколку сакате да јадете компири што е можно поздраво, наместо да ги пржите, можете да ги печете, сварите или пржете на вода наместо во масло.
Што се однесува до јаглехидратите во компирот, тие се корисни. Јаглехидратите се главен извор на енергија за мозокот и телото, особено за време на вежбање со висок интензитет. Затоа, важно е да се јаде храна богата со јаглени хидрати, која исто така се вари и се апсорбира побрзо од протеините и мастите.
Освен начинот на готвење, важно е да внимавате и со што ги комбинирате компирите. Затоа, избегнувајте висококалорични комбинации како сирење или мајонез.
Што се случува ако јадете компири секој ден?
Јадењето компири секој ден може да биде корисно. Според здравствените експерти, може да го намали вашиот крвен притисок, доколку не го испржете или комбинирате со храна богата со заситени масти.
Влакната и калиумот во компирот се добри за здравјето на срцето. Калиумот ја регулира работата на мускулите, а срцето е важен мускул на кој му треба калиум.