ЛАДНОТО време го фаворизира развојот на бактерии и вируси. Ако нашето тело се уште не се прилагодило на пониски температури или ако имунитетот ни е слаб, ние сме поподложни на настинки или грип. Може ли лукот да ни помогне во тоа?
Лукот е често употребувана состојка во речиси секоја кујна. Богат е со хранливи материи, содржи витамини А, Ц, Е, К и витамини од групата Б (Б1, Б2, Б3, Б6), заедно со минерали како натриум, калиум, калциум, бакар, железо и цинк. Алицинот, кој се наоѓа во лукот, се активира кога зачинот се сечка и е ефикасен против бактериите, ја намалува назалната конгестија, го поттикнува искашлувањето и ја ублажува кашлицата.
Лукот има и многу антиоксиданси кои помагаат во поправка на оштетените клетки. Витамините Б6 и Ц во лукот го зајакнуваат имунолошкиот систем, ги ублажуваат симптомите и го забрзуваат закрепнувањето. Студијата од 2001 година покажа дека луѓето кои јаделе сиров лук 12 недели, помеѓу ноември и февруари, имале помалку настинки. Исто така, оние кои настинале побрзо закрепнале.
Конзумирањето на мала количина на сиров лук во дневните оброци може да биде корисно за превенција од болести. Сепак, постојат несакани ефекти како металоиди, иритација на устата, надуеност, гадење, дијареа или повраќање. Прекумерната потрошувачка на сиров лук, исто така, може да доведе до лош здив и мирис на телото.
Покрај тоа, луѓето кои штотуку почнуваат да консумираат лук може да почувствуваат иритација во грлото, а некои чувствителни луѓе исто така може да развијат осип на кожата. Лукот исто така може да се меша со дејството на одредени лекови, што доведува до несакани ефекти. Затоа, пожелно е да се консултирате со вашиот лекар за консумирање лук.