Храната богата со јаглехидрати е основа на многу исхрани, обезбедувајќи енергија и есенцијални хранливи материи за поддршка на телесните функции. Иако јаглехидратите се важен дел од урамнотежената исхрана, консумирањето големи количини на одредени видови јаглехидрати може да доведе до здравствени проблеми, вклучително и отпорност на инсулин и тешкотии во постигнувањето на целите за слабеење.
Храната богата со јаглени хидрати и висок гликемиски индекс, како што се рафинираните житарки, зашеќерените грицки и засладените пијалоци, може да предизвикаат брзи скокови на нивото на шеќер во крвта. Ова води до зголемено производство на инсулин и зголемување на телесната тежина со текот на времето.
Диететичарите Мишел Саари и Натали Жилет, заедно со личниот тренер Шана Абрахам, открија три вообичаени, но најлоши опции за појадок кои предизвикуваат отпорност на инсулин и спречуваат губење на тежината.
1. Пекарски производи
Различни слатки колачи често се полни со рафинирани јаглехидрати и шеќер, што претставува ризик за отпорност на инсулин и зголемување на телесната тежина. Полни со јаглени хидрати, овие печива може да предизвикаат брзи скокови на нивото на шеќер во крвта. Покрај тоа, печивата е богата со калории, што придонесува за прекумерно внесување шеќер и промовира зголемување на телесната тежина.
„Овие производи се полни со масти и шеќер, ниту еден од нив не е добар за вашето здравје. Наместо да одите во кафуле на пециво, погрижете се да имате нешто подготвено наутро за да јадете во движење. Направете тост и ставете се природно во него“, изјави Саари за „SheFinds“.
2. Гранола плочки
Преполни со рафинирани житарки, додадени шеќери и често сушено овошје или чоколадни делови, гранолата може брзо да го зголемат нивото на шеќер во крвта. Постојаното консумирање може да доведе до отпорност на инсулин со текот на времето. Дополнително, калориската густина на гранолата, во комбинација со нивната висока содржина на јаглени хидрати, може да придонесе за прекумерен внес на калории и да спречи губење на тежината.
„Иако изгледаат како здрава опција, многу варијанти всушност можат да бидат натоварени со шеќер и масти“, објаснува Жилет. Но, ако сè уште сакате понекогаш да земете гранола за појадок, Жилет предлага да ги барате оние со помалку од шест грама по порција и да внимавате на големината на порциите.
3. Бел леб и колачи
Белиот леб и печивата често се прават од рафинирано брашно и не ги содржат хранливите материи кои се наоѓаат во такви со цели зрна. Високиот гликемиски индекс на овие рафинирани јаглехидрати може да доведе до скокови на нивото на шеќер во крвта, проследено со падови, што може да предизвика зголемен глад и желба за храна.
„Рафинираните јаглехидрати, како што се белиот леб и печивата, немаат влакна и може да доведат до брзи скокови и падови на шеќерот во крвта. Изборот на интегрално жито или алтернативно брашно може да обезбеди постојана енергија и да помогне во губење на тежината“, заклучува Абрахам.