Црешите се добар извор на витамини А, Б1, Б2, Б3, Б6, Ц и К и минерали калиум, калциум, железо, бакар, манган, магнезиум, фосфор и цинк, но дали е добро да се јадат повеќе од 20 од нив ?
Вообичаено е да се чувствуваме дека кога еднаш ќе изедеме една не можеме да престанеме, но експертите предупредуваат дека не треба да претеруваме и да јадеме премногу вишни одеднаш бидејќи тие можат да делуваат како лаксатив и да предизвикаат варење.
Затоа е најдобро да се држите до препорачаната дневна доза од околу 150 гр, што одговара на количината од околу 20 цреши, пишува Уна.
Црешите содржат диетални влакна, целулоза, пектин, органски киселини (јаболкова, лимонска и винска) и некои протеини и јаглехидрати.
Црвената боја на црешите ја даваат антоцијаните и другите фенолни материи со антиоксидантна активност. Покрај тоа, антоцијаните имаат аналгетски и антиинфламаторни ефекти и затоа се ефикасни при артритис.
Антоцијаните и проантоцијанидите од црешите помагаат во сузбивање на симптомите на астма и алергија, го стимулираат производството на колаген и ги ублажуваат мускулните воспаленија и грчевите на мускулите, па сокот од цреша се покажа како многу корисен за спортистите, кои може да ги ублажат болките во мускулите после трчање и други интензивни активности.
Црешите содржат левулоза, шеќер со низок гликемиски индекс кој нашето тело полека го апсорбира, поради што ова овошје е многу погодно за дијабетичари. Освен за јадење, можете да ги користите и за подготовка на сокови, сладолед, овошни салати и освежителни колачи.