Одржувањето стабилни нивоа на шеќер во крвта е клучно за одржување на енергијата во текот на денот. Здравиот појадок е еден од најдобрите начини да се обезбеди стабилно ниво на шеќер во крвта. Сепак, многу популарни опции за појадок може да имаат спротивен ефект, предизвикувајќи брзи скокови на шеќерот во крвта, што доведува до подоцнежно паѓање и интензивна желба за шеќер.
Лекарите д-р Ерик Наткин и д-р Римас Гејга, кој исто така е нутриционист, предупредија на три такви опции.
1. Слатки житарки за појадок
Чаша со житарки е практична опција кога сме во брзање, но може негативно да влијае на нашето здравје. „Засладените зрна се претежно рафинирани јаглехидрати и шеќер. Тие се варат во гликоза за неколку минути, обезбедувајќи брз излив на енергија проследен со неизбежен пад, поттикнувајќи ја желбата“, предупредува д-р Наткин за SheFinds.
Д-р. Гејга се согласува и забележува дека многу житарици за појадок се полни со додадени шеќери, кои предизвикуваат брзи скокови на нивото на шеќер во крвта.
2. Мафини и крофни
Кога сакаме нешто вкусно и слатко наутро, опциите како мафини и крофни може да звучат идеално. За жал, тие две опции не се поволни за нашиот струк.
„Мафините и крофните се во основа колачи за појадок, полни со шеќер, рафинирано брашно и транс масти“, вели д-р Наткин.
Слично, д-р Гејга истакнува дека мафините и разните слатки колачи често содржат рафинирани шеќери и масти.
3. Јогурти со вкус
Ако го избереме вистинскиот тип, јогуртот може да биде вкусен и здрав појадок. На пример, грчкиот јогурт може да биде одлична опција. Сепак, треба да бидеме внимателни со јогуртите со вкус.
„Јогуртите со вкус често содржат големи количини на додадени шеќери. Изберете обичен грчки јогурт и додадете свежи бобинки или малку мед за сладост. На овој начин ги добивате придобивките од јогуртот без додаден шеќер”, заклучи д-р Гејга.