Научници од Харвард: Јадете ги овие видови на храна за појадок, го намалуваат холестеролот

од Vladimir Zorba
129 прегледи

Високиот холестерол може да предизвика голем број здравствени проблеми со висок ризик, како што се срцев удар и мозочен удар. Покрај лековите, еден од начините на кои може да се контролира холестеролот е преку исхраната. Научниците од Медицинскиот факултет Харвард открија кои четири видови на храна луѓето кои страдаат од оваа состојба треба да ја јадат за појадок за да го намалат нивото на холестерол.

Како што пренесува британски Експрес, на листата на одвоени намирници се наоѓаат: овес, грав, одредени овошја и храна збогатена со стероли и станоли.

Во нивното истражување, тие откриле дека зголемувањето на внесот на растворливи влакна може да помогне да се намали еден вид холестерол наречен липопротеин со ниска густина, исто така познат како „лош“ холестерол. Понатаму, тие објаснија дека растворливите влакна можат да го „врзат“ холестеролот во дигестивниот систем и да го отстранат од телото.

Зошто овие намирници се добри за консумирање?

Според Harvard Health Publishing, „лесниот прв чекор за намалување на холестеролот е да појадувате чаша овесна каша или ладна житарка на база на овес“, пишува „Експрес“. Овој оброк ќе обезбеди еден до два грама растворливи влакна наутро.

Покрај научниците од Харвард, со придобивките од овесот се согласуваат и експерти од клиниката Мајо, кои истакнуваат дека „овесната каша има растворливи влакна кои го намалуваат холестеролот со липопротеини со мала густина“.

Како и овесот, гравот е особено богат со растворливи влакна, а научниците од Харвард истакнуваат дека на телото му треба одредено време да го свари гравот, што значи дека ќе останете сити подолго време по оброкот.

Понатаму, овошјето треба да го јадеме од многу причини, не само за да го намалиме нивото на холестерол, туку е одличен и здрав додаток на секој појадок. За да се намали холестеролот, научниците особено препорачуваат јадење јаболка, грозје, јагоди и агруми.

„Ова овошје е богато со пектин, еден вид растворливи влакна кои го намалуваат лошиот холестерол“, велат научниците за „Експрес“.

Како последен вид на храна што треба почесто да се јаде, научниците од Харвард ја издвоија храната збогатена со стероли и станоли, поточно гранолата, маргаринот и сокот од портокал.

„Стеролите и станолите извлечени од растенијата ја намалуваат способноста на телото да го апсорбира холестеролот од храната. Земањето два грама растителни стероли или станоли дневно може да го намали лошиот холестерол за околу 10 отсто“, заклучија тие.

Слични содржини