ЦВЕКЛОТО се смета за суперхрана, а по ново откритие стана уште поценет зеленчук. Имено, научници откриле дека пиењето 250 милилитри сок од цвекло секој ден може значително да го намали крвниот притисок и тоа за само четири недели.
„Тајмс“ објави дека истражувачите од Универзитетот Квин Мери во Лондон откриле дека цвеклото е богато со неоргански нитрати во исхраната. Телото ги претвора овие нитрати во нитрит, а потоа во азотен оксид, кој ги опушта и ги проширува крвните садови. Ова го прави цвеклото моќно средство за контролирање на крвниот притисок и промовирање на кардиоваскуларното здравје.
Во една студија спроведена од универзитетот, пациентите на кои им била дијагностицирана или изложени на ризик од хипертензија, биле замолени да пијат сок дневно четири недели. Половина од групата добила сок од цвекло, додека другата половина добила плацебо со идентичен вкус.
До крајот на испитувањето, чии резултати беа објавени во списанието Hypertension, оние кои пиеле сок од цвекло забележале пад на крвниот притисок кој ги вратил во нормала. Меѓутоа, две недели по завршувањето на студијата, кога учесниците престанале да пијат сок од цвекло, нивниот крвен притисок се вратил на претходните високи нивоа. Ова сугерира дека одржувањето на конзистентен внес на нитрати е од суштинско значење за долгорочните придобивки.
Нагласувајќи ја важноста на цвеклото во нашата исхрана, д-р Линија Пателс објасни: „Важно е да се јаде цвекло или друга храна богата со нитрати, како што се лиснатите зеленчуци, анасон и тиква. Некои луѓе претпочитаат цвекло бидејќи е концентриран извор на нитрати“.
Цвеклото обезбедува повеќекратни здравствени придобивки поради неговата содржина на полифенол што помага во намалување на воспалението и нитратите, од витално значење за подобрување на протокот на крв со проширување на крвните садови, што го прави корисно за спортски перформанси и контролирање на високиот крвен притисок.