Маслото од авокадо стана популарно во последниве години откако беше воведено во масовна употреба од луѓе кои ја практикуваат палео диетата.
Поради високата точка на чадење, се смета за исклучително здраво за готвење и пржење, но повеќето нема да бидат задоволни со цената, која е доста висока.
Причината зошто маслото од авокадо е сè уште луксузен производ, иако авокадото го гледаме насекаде, е фактот што неговото производство сè уште не е доволно распространето. Најмногу се произведува во Мексико, а во 2016 година започна првото големо производство во САД.
И зошто нутриционистите го ценат толку многу? Маслото од авокадо е полно со олеинска киселина, односно мононезаситени масти кои се многу поздрави за срцето и крвните садови од заситените масти кои сочинуваат 12 проценти од неговиот состав. Ако ги рангираме маслата според количината на заситени масти, маслото од авокадо ќе биде зад кокосовото масло, палминото масло, маслото од семенски памук, маслото од кикирики, маслото од соја, екстра девственото маслиново масло, пченкарното масло и сончогледовото масло. Масла кои, пак, се поквалитетни во овој аспект на содржината се: масло од грозје, масло од репка, масло од шафран и масло од орев.
Маслото од авокадо е одличен извор на омега-9 масни киселини, антиинфламаторниот антиоксиданс витамин Е и лутеин (кој го подобрува видот). Во споредба со маслиновото масло, маслото од авокадо е богато со фитостероли, стероиди кои го намалуваат ЛДЛ холестеролот и остануваат во маслото од авокадо дури и по долги периоди на изложеност на висока топлина.