Дали зелениот чај е поздрав од црниот чај? Еве што вели науката

од Milan1
46 прегледи

Чајот е вториот најпопуларен пијалок во светот по водата. Додека црниот чај е најконзумираниот, со 84 проценти од сите консумирани чаеви, зелениот чај е следен на ред, со приближно 15 проценти. Со толку голем јаз во потрошувачката, може да се запрашате: Дали еден од овие чаеви е всушност поздрав од другиот?

Интересно – и црниот и зелениот чај потекнуваат од истото растение „Camellia sinensis“, но се разликуваат во методите на обработка. На пример, кога се берат листовите од чајот, тие се сушат и оксидираат што создава посебна арома и боја на чајот. Сепак, процесот на оксидација може да се запре со топлина, во суштина инактивирајќи ги ензимите. Така се произведуваат различни чаеви, како црни и зелени.

Што е црн чај?

Црниот чај е направен од листовите на растението „Camellia sinensis“, кои се целосно оксидирани и ферментирани за да се добие посебен, робустен вкус на чај. За време на оксидацијата, листовите се изложени на воздух и затоа листовите може да се остават како што се, или да се загреат, да се исушат и да се смачкаат за да се направи црн чај. Овој процес резултира со темно обоен чај со силен, понекогаш горчлив вкус.

Што е зелен чај?

Зелениот чај се прави и од листовите на растението „Camellia sinensis“, но се користат млади, неферментирани лисја. За разлика од црниот чај, листовите брзо се термички обработени, обработени и рендани, без оксидација. Интересно, пржењето во тава е неопходно за листовите од зелен чај за да се спречи оксидација предизвикана од природните ензими присутни во листовите.

Црниот и зелениот чај имаат прилично слични профили на хранливи материи, бидејќи и двата содржат кофеин, антиоксиданси и други важни фитонутриенти. Типичен пијалок од чај, подготвен од 1 грам листови чај на 100 милилитри вода зовриена три минути, содржи приближно 250 до 350 милиграми цврсти материи од чајот. Овие цврсти материи од чајот се состојат од приближно 30-42 проценти катехини или полифеноли, фитонутриенти кои се добри за вас кои делуваат на одржување на здравјето и 3-6 проценти кофеин.

Содржина на калории и нивоа на кофеин

И црниот и зелениот чај се практично без калории и содржат споредливи количини на кофеин.

Порција од 1 шолја црн чај има нула калории со само мала количина природен натриум (помалку од 5 милиграми) и содржи 26 милиграми кофеин.

За споредба, истата шолја зелен чај содржи помалку од 2 калории, мала количина на протеини (0,25 грама) и малку повеќе кофеин со 29 милиграми. Исто така, содржи трагови на витамини и минерали, вклучувајќи железо, магнезиум, калиум, натриум, цинк, манган, тиамин, рибофлавин, ниацин и витамин Б-6.

Здравствени придобивки од црниот чај наспроти зелениот чај

Децениските истражувања покажаа дека фитонутриентите во црниот и зелениот чај може да бидат корисни за кардиоваскуларното и метаболичкото здравје. Поновите истражувања сугерираат дека овие чаеви може да понудат и потенцијални придобивки за третмани против стареење, дијабетес и рак. Примарните придобивки може да се припишат на катехините и теафлавините, кои се моќни фитонутриенти кои се наоѓаат во двата вида чај.

Слични содржини