Диететичарка: Дали сакате да го намалите ризикот од рак на дебелото црево? Избегнувајте ја оваа храна

од Vladimir Zorba
142 прегледи

Иако ракот на дебелото црево традиционално се смета за болест која се дијагностицира подоцна во животот, истражувањата покажуваат дека се повеќе и повеќе млади луѓе се соочуваат со оваа дијагноза.

Денес, ракот на дебелото црево е водечка причина за смрт од рак кај мажите помлади од 50 години и втора најчеста причина кај жените од иста возрасна група, веднаш зад ракот на дојката. Од друга страна, бројот на дијагнози кај лицата над 60 години се намалува во последните години.

Исхраната може да игра значајна улога во развојот на рак на дебелото црево во рана фаза, според истражувањата.

„Ограничувањето на одредени видови храна може да биде клучен прв чекор кон намалување на овој ризик“, вели диететичарката Кристин Киркпатрик за Today.

Значи, ова се некои намирници кои треба да се избегнуваат за да се намали ризикот од рак на дебелото црево.

1. Црвено месо, особено преработено месо

„Бројни студии го поврзаа консумирањето црвено и преработено црвено месо со рак на дебелото црево, а тоа го потврдува и новото истражување на Клиниката во Кливленд. Ова истражување покажа дека метаболитите (супстанции кои телото ги произведува кога храната се разградува) од овие видови на месото, како и промените во микробиомот по конзумирањето, може да го зголемат ризикот од рак на дебелото црево кај лица помлади од 60 години“, предупредува диететичарот.

2. Слатки, засладени пијалоци

Споменатата студија на Клиниката во Кливленд ја идентификуваше потрошувачката на засладени пијалоци како фактор на ризик за раниот развој на рак на дебелото црево, а други студии ја потврдуваат оваа поврзаност.

„Студија од 2020 година на 96.000 жени покажа дека жените кои пиеле два или повеќе пијалоци засладени со шеќер дневно имале двојно поголем ризик од развој на ран рак на дебелото црево во споредба со жените кои пијат два или помалку пијалаци дневно“, објаснува Киркпатрик.

3. Високо обработена храна

Студија од 2023 година покажа дека консумацијата на ултра-обработена храна го зголемува ризикот од развој на прекурсори на рак на дебелото црево, како што се полипи, тумори и лезии.

Примери на високо преработена храна вклучуваат:

* Преработено месо
* Засладени пијалоци
* Житарици за појадок
* Замрзнати оброци
* Чипс
* Слатки
* Алкохол

Покрај диетата, истражувањата покажуваат дека постојат и други начини на кои можеме да го намалиме ризикот од ран рак на дебелото црево, вклучувајќи:

* Престанување (и не започнување) со пушење
* Редовно вежбање
* Одржување на здрави нивоа на шеќер во крвта
* Одржување здрава телесна тежина

„Покрај тоа, ако имате близок роднина со рак на дебелото црево, забележите промени во вашите навики на дебелото црево кои не исчезнуваат или имате ректално крварење, посетете го вашиот лекар“, заклучува диететичарката.

Слични содржини