Изборот на пијалок има значително влијание врз здравјето на кожата, истакнуваат експерти. Додека некои пијалоци можат да ја хидрираат кожата и да помогнат во одржувањето на сјајот, други се полни со шеќер, хемикалии и адитиви кои го забрзуваат стареењето и ја оштетуваат еластичноста.
Дерматологот д-р Шерил Розен и други експерти открија кои пијалоци треба да ги избегнуваме ако сакаме да ја одржуваме нашата кожа здрава и да го спречиме предвременото стареење.
1. Газирани пијалоци со многу шеќер
Газираните пијалоци, познати по своето штетно дејство по здравјето, сериозно влијаат на кожата, предупредува доктор Розен.
„Хемикалиите како фосфор, калиум и кофеин ги повлекуваат минералите од коските и ги оштетуваат клетките во телото“, изјави таа за SheFinds.
Покрај тоа, диеталните сокови, иако немаат шеќер, содржат штетни хемикалии кои можат да предизвикаат предвремени брчки и воспаление.
Дерматологот д-р Елејн Канг објаснува како гликозата и фруктозата во овие пијалоци го оштетуваат колагенот и еластинот во кожата.
„Овие соединенија ја отежнуваат регенерацијата на кожата, што придонесува за побрзи брчки и дехидриран изглед“, додава тој.
Експертите ја препорачуваат водата како најдобар избор.
2. Преработено кафе во шишиња
Кафето можеби е дел од вашата утринска рутина, но обработените флаширани кафиња, кои се полни со шеќер и адитиви, се исклучително лоши за кожата.
„Овие кафиња се полни со токсини кои ја сушат кожата, особено ако често се консумираат. Кофеинот во овие пијалоци може да и ја одземе еластичноста и природниот сјај на кожата“, вели дерматологот д-р Надир Кази.
Таквите кафиња често содржат сирупи, вештачки бои и масти кои дополнително ја влошуваат дехидрацијата на кожата, вели нутриционистот Дејна Елис Ханс.
За поздрава алтернатива, експертите препорачуваат црно кафе, кое дава енергија без вишок калории и штетни состојки.
„Црното кафе е едноставен, здрав и нискокалоричен избор кој помага да се зачува еластичноста на кожата“, додава д-р Кази.
3. Засладени сокови како ладен чај
Друг популарен пијалок кој може негативно да влијае на кожата е ладен чај, особено кога е многу засладен.
„Прекумерниот внес на рафиниран шеќер предизвикува внатрешно оштетување на колагенот и еластинот во кожата, создавајќи напредни финални производи за гликација (AGEs)“, објаснува експертот за здравје на кожата, д-р Симран Сети.
Овие оштетувања ја намалуваат цврстината и еластичноста на кожата, правејќи ја подложна на дехидрација и формирање на брчки, додава д-р Сети. Како алтернатива, тој препорачува конзумирање на овошје кое може да ја задоволи желбата за слатки и во исто време да ја хидрира кожата поради високата содржина на вода.