Кардиолози тврдат: Еден вид кафе е најлошо за здравјето на срцето

од Vladimir Zorba
299 прегледи

Ако сте меѓу многуте луѓе кои пијат кафе, веројатно не можете да замислите да го започнете денот без барем една шолја. За многумина кафето стана незаменлив дел од нивната утринска рутина, нешто без кое не можат да функционираат. Иако пиењето кафе во многу случаи се смета за безбедно и добро за здравјето, кардиолозите веруваат дека еден начин на подготовка на кафе е всушност штетен за здравјето на срцето.

Истражувањата покажуваат мешани резултати, вели др. Едо Паз, кој објаснува дека црното кафе без додаден шеќер може да има позитивно влијание врз здравјето.

„Знаеме дека кафето може да го зголеми крвниот притисок и да ја зголеми артериската вкочанетост, што и двете негативно влијаат на срцето. Сепак, една студија покажа дека умереното консумирање кафе може да го намали ризикот од висок крвен притисок, висок холестерол и други фактори на ризик за здравјето на срцето. “, објаснува тој.

Каков вид на кафе е најлошо да се пие за здравјето на срцето?

Кога станува збор за здравјето на срцето и кафето, кардиолозите сметаат дека начинот на кој го подготвувате овој напиток е многу важен. Со оглед на различните резултати од истражувањето, Др. Паз препорачува умерено консумирање кафе, ограничувајќи го внесот на една шолја дневно. Со него се согласи и кардиологот д-р. Сем Сетарех, кој препорачува умерено да пиете црно кафе.

„Истражувањата покажуваат дека една до две шолји црно кафе дневно може да го подобри кардиоваскуларното здравје, да го намали ризикот од срцева слабост и да ја промовира функцијата на крвните садови благодарение на неговите антиоксидантни својства. Сепак, прекумерната потрошувачка на кофеин може да го зголеми срцевиот ритам и крвниот притисок, особено кај чувствителни поединци“, посочува тој за People.

Иако научните истражувања покажуваат дека пиењето црно кафе во умерени количини може да има корист за здравјето на срцето, и двајцата кардиолози нагласуваат дека начинот на кој го подготвувате кафето прави разлика. И двајцата доктори нагласуваат дека кафињата со многу шеќер не се добри за здравјето на срцето.

„Засладените пијалоци, особено оние со карамел кафе или слаткo капучино, прават повеќе штета отколку добро кога станува збор за здравјето на срцето. Овие пијалоци често содржат стотици калории, големи количини на шеќер и нездрави масти, што може да ги негира потенцијалните придобивки за здравјето на срцето од кафе“, посочува др. Сетарех.

Др. Паз се согласува и додава: „Би советувал да избегнувате кафиња со висока содржина на шеќер. Кафињата со вкус што содржат многу сируп спаѓаат во таа категорија и генерално не се добри за здравјето на срцето“.

Секојдневното пиење кафе со додаден шеќер може да има штетни ефекти

Двајцата лекари истакнуваат дека секојдневното консумирање кафе со додаден шеќер може да има негативни здравствени ефекти. „Додадениот шеќер има ниска хранлива вредност и може да предизвика бројни здравствени проблеми. Премногу шеќер може да ги оштети крвните садови, да доведе до таложење наслаги во артериите и да го зголеми ризикот од срцеви заболувања. Исто така, може да предизвика други фактори на ризик, како што се дијабетес или висок крвен притисок“, објаснува др. Паз.

Др. Сетарех додава дека комбинацијата на шеќер и кофеин може да биде особено штетна. „Комбинацијата на шеќер и кофеин може да предизвика одговор на стрес, зголемувајќи го крвниот притисок и отчукувањата на срцето. Со текот на времето, овие фактори придонесуваат за воспаление, таложење на наслаги и зголемен ризик од срцеви заболувања“, посочува тој за People.

Како да го направите кафето поздраво за срцето?

Ако претпочитате засладено кафе од црно, Др. Паз препорачува правење кафе дома наместо да купувате готови производи или кафе од кафуле. На овој начин можете да контролирате колку шеќер или други состојки, како крем, додавате. Наместо шеќер, размислете да додадете цимет во вашето кафе, кој е корисен за здравјето на срцето.

„Ако уживате во кафето, одлучете се за поедноставни препарати како црно кафе или еспресо или додадете незасладено растително млеко“, советува др. Сетарех.

Др. Паз ја повторува важноста на умереноста во пиењето кафе. Дури и ако сакате црно кафе, постојаното пиење шолја по шолја во текот на денот може да биде штетно за вашето здравје. „Уживам во една шолја секое утро за да го започнам денот, а потоа се префрлам на вода и други пијалоци со малку шеќер и без кофеин во текот на денот. Се е до рамнотежа“, заклучува тој.

Слични содржини