Европската комисија го одобри пласирањето на пазарот на прашок од обработени црви со ултравиолетово зрачење, добиен од ларвите Tenebrio molitor, како нова храна во Европската унија.
Одлуката, објавена од АНСА, го класифицира прашокот како нова храна според регулативите на ЕУ, дозволувајќи негово внесување во различни производи, вклучувајќи леб, сирење, тестенини и џемови.
Европската управа за безбедност на храната (ЕФСА) спроведе проценка во 2023 година и заклучи дека прашокот од обработени црви обработен со УВ е безбеден за консумирање под предложените услови и нивоа на употреба. „Целиот прав од ларви Tenebrio molitor третиран со УВ е безбеден под предложените услови и нивоа на употреба“, наведува ЕФСА.
Најмалку во следните пет години, француската компанија Nutri’Earth ќе има ексклузивни права да ја пласира оваа нова храна, заштитена со правата на индустриска сопственост. Освен ако друга компанија не добие овластување или согласност од Nutri’Earth, таа ќе биде единствениот добавувач на прашок од црви обработени со УВ на пазарот во ЕУ.
И покрај одобрението, имаше противење во Европскиот парламент. Членовите на Европскиот парламент Александар Бернхубер од Европската народна партија (ЕПП) и Лоренс Трочу од Европските конзервативци и реформисти (ЕЦР) се обидоа да ја блокираат одлуката со приговор. Комисијата за животна средина, јавно здравје и безбедност на храна (ENVI) го отфрли приговорот со 39 гласа против, 32 за и 6 воздржани.
Италијанските политичари изразија неодобрување на одобрението. „Европа инсистира да носи ларви и друг отпад на нашите трпези. Денешното гласање во комисијата ENVI на Европскиот парламент е уште една навреда за земјоделците и за прехранбените традиции на нашите земји“, изјави Џан Марко Сентинајо, потпретседател на италијанскиот Сенат, пренесува Il Messaggero. „Дали ЕУ сака инсекти на масата? Нека ги јадат“, вели Силвија Сардоне, член на Европскиот парламент од Лигата, пренесува „Ил Џорнале“.
Одобрувањето ќе стапи во сила 20 дена по неговото објавување во Службениот весник на Европската Унија. Ова значи дека производите што содржат прашок од обработени ултравиолетови црви наскоро би можеле да се појават на полиците во продавниците низ земјите-членки на ЕУ. Прашокот за мелница за брашно ќе се вградува во храна наменета за општа потрошувачка, вклучувајќи леб, бисквити, колачи, сирења, преработени производи на база на компири и тестенини.
Означувањето на производот ќе игра улога во развојот на нов пазар. Според Libero Quotidiano, на етикетите мора јасно да се назначи дека производите содржат ларви обработени со ултравиолетово зрачење и дека тие можат да предизвикаат алергиски реакции, особено кај луѓе алергични на школки и прашински грини. Оваа мерка гарантира дека потрошувачите се целосно информирани и можат да направат информиран избор за храната што ја консумираат.