ОПАСНОСТ: Еден јаглехидрат може да биде поштетен од шеќерот

Дали еден вид јагленхидрат може да биде поопасен од сите други, или дури поопасен од самиот шеќер?

од Vladimir Zorba
96 прегледи

Здравствен експерт издаде остро предупредување за одреден тип на јаглехидрати кои можат да предизвикаат опаѓање на нивото на шеќер во крвта, тврдејќи дека е поопасен од шеќерот. Др. Ерик Берг ги истражуваше опасностите од малтодекстрин врз шеќерот во крвта.

Кетозата, метаболичка состојба во која мастите се согоруваат за енергија наместо гликоза, е поврзана со бројни здравствени придобивки, вклучувајќи губење на тежината, подобра контрола на шеќерот во крвта и намален ризик од срцеви заболувања. Познато е и дека го потиснува гладот, го зголемува нивото на енергија и го промовира здравјето на кожата.

Др. Берг истакна дека оние кои сакаат да одржат стабилен шеќер во крвта треба да избегнуваат малтодекстрин.

„Постои јаглехидрат кој е многу поопасен од шеќерот. Луѓето имаат тенденција да мислат дека шеќерот е најлош, но има и други работи кои се уште полоши од шеќерот“, рече тој.

Тој дополнително ја објасни сериозноста на неговото влијание повикувајќи се на гликемискиот индекс.

„Овој јаглехидрат е лош и ќе ви кажам зошто. Ајде да го погледнеме гликемискиот индекс, каде е шеќерот? Па, шеќерот за консумирање е околу 65, не е толку висок. Каде е гликозата? 100. Каде е овој јагленхидрат? Помеѓу 116 и 136 на гликемискиот индекс. Со други зборови, тоа е јаглехидрат кој не е класифициран како шеќер, но делува како шеќер на многу посмртоносен начин. Што се однесува до тоа што може да направи со вашиот шеќер во крвта, едноставно значително ќе го зголеми. И овој јаглехидрат се нарекува малтодекстрин“, рече тој.

Малтодекстрин се наоѓа во многу диетални намирници.

„Го има во модифициран прехранбен скроб и модифициран пченкарен скроб. Го има во многу храна. Го ставаат во многу производи „без шеќер“, иако е шеќер“, додаде тој.

Малтодекстрин е полисахарид, кој е посебен вид на јаглехидрат направени од група на молекули на шеќер поврзани заедно. Општо земено, малтодекстрин е скроб направен од неколку шеќери, кои обично се добиваат од пченка, пченица, ориз, компири или тапиока.

Иако малтодекстринот не е класифициран како шеќер, тој може значително да го зголеми шеќерот во крвта поради високиот гликемиски индекс, кој го надминува гликемискиот индекс на обичниот шеќер.

Ако малтодекстрин е изведен од пченица, тој може да содржи траги од глутен, што е дополнителна грижа за оние кои се чувствителни на глутен. Малтодекстрин е бел скроб во прав и разноврсна прехранбена состојка. Го подобрува вкусот, текстурата и рокот на траење и служи како полнење, средство за зголемување, стабилизатор и конзерванс.

Малтодекстрин често се додава во преработена храна, како што се:

* Пекарски производи – како колачи, крекери и гранола барови.

* Житарици и пијалоци за појадок.

* Безалкохолни слатки пијалоци.

* Бонбони и други слатки.

* Млечни производи; вклучувајќи инстант пудинг и други готови оброци.

* Преливи за салата, особено кремасти сорти.

* Супи и замрзнати оброци.

* Замени за месо.

* Спортски пијалоци.

* Тестенини.

Прекумерното внесување на храна која содржи малтодекстрин може да доведе до исхрана богата со шеќер, ниска со влакна и полна со преработени производи.

Оваа диета може да го зголеми ризикот од висок холестерол, зголемување на телесната тежина и развој на дијабетес тип 2.

Слични содржини