Знаеме се повеќе за здравјето на мозокот, но случаите на деменција продолжуваат да растат. Проценките сугерираат дека бројот на нови случаи би можел да се удвои до 2060 година. Со оглед на тоа колку се прошири знаењето за мозокот и превенцијата на болести, оваа информација е особено загрижувачка. Исхраната игра клучна улога во превенцијата, заедно со генетиката и навиките за живот.
Голема јапонска студија ја истражуваше поврзаноста помеѓу внесот на зелен чај и ризикот од деменција. Студијата следеше повеќе од 13.000 возрасни лица во просек од 11,5 години. Испитаниците пополнуваа прашалници за фреквенцијата на нивната консумација на пијалоци како што се чај и кафе, а сите случаи на деменција дијагностицирани во тој период беа евидентирани.
Резултатите покажаа дека оние кои пиеле најмалку 600 милилитри зелен чај дневно имале 25 проценти помал ризик од деменција во споредба со оние кои пиеле помалку од 94 милилитри.
Ефектот не беше ист за оние кои консумираа големи количини кафе заедно со зелен чај. „Додавањето кафе во големи количини зелен чај не го намали дополнително ризикот“, рекоа авторите на студијата, според EatingWell.
Можно е комбинацијата од големи количини кофеин да има негативен ефект бидејќи некои учесници го надминале препорачаниот дневен внес на кофеин. Исто така, зелениот чај и кафето содржат различни растителни соединенија кои можат да имаат спротивен ефект.
Зелениот чај е особено богат со антиоксидансот EGCG, кој според претходните истражувања може да го намали воспалението и акумулацијата на протеини поврзани со Алцхајмеровата болест. Иако и другите видови чај имаат придобивки, зелениот чај има највисока концентрација на корисни соединенија.
Покрај чајот, слични антиоксиданси се наоѓаат и во темното чоколадо, црешите и бобинките. Значи, додавањето зелен чај во вашата дневна рутина може да биде лесен чекор кон зачувување на здравјето на мозокот.