Кардиолозите со совет за лицата над 60 години да јадат повеќе од овој протеин

од Vladimir Zorba
22 прегледи

Срцевите болести ги погодуваат многу луѓе ширум светот и се еден од најчестите здравствени проблеми. За жал, тие се исто така водечка причина за смрт кај мажите и жените, одговорни за една од три смртни случаи. Бидејќи ризикот се зголемува со возраста, кардиолозите ја нагласуваат важноста на следењето на факторите на ризик. Иако генетиката не е под наша контрола, начинот на живот, вклучително и исхраната, може да игра клучна улога.

Кардиолозите нагласуваат дека здравата исхрана за срцето се базира на овошје и зеленчук, но дека изборот на протеини е подеднакво важен. „Влијанието на протеините врз здравјето на срцето зависи од нивниот извор“, објаснува кардиологот д-р Суприти Бехурија за „Парада“.

Кардиологот д-р Ченг-Хан Чен додава дека лососот треба да биде почест избор на чинијата, особено по 60-годишна возраст. „Лососот е висококвалитетен протеин и одличен избор за здравјето на срцето. Тој е еден од најдобрите природни извори на омега-3 масни киселини“, вели д-р Чен. Д-р Бехурија потврдува: „Лососот е добар извор на висококвалитетни протеини, а исто така е релативно богат со омега-3 масни киселини.“

Се препорачува да се јаде риба богата со омега-3 масни киселини двапати неделно.

Омега-3 масните киселини можат да ги зголемат нивоата на HDL („добар“) холестерол и да го намалат LDL („лош“) холестерол, вели д-р Чен. Тие исто така помагаат во намалувањето на воспалението во телото, што е важно бидејќи хроничното воспаление е поврзано со болести како дијабетес тип 2 и рак.

Протеините исто така играат поширока улога во одржувањето на здравјето на срцето, нагласува д-р Чен. „Протеините го поддржуваат здравјето на срцето со тоа што помагаат во одржувањето на мускулната маса. Бидејќи срцето е исто така мускул, одржувањето на мускулната сила е од корист за неговата функција.“ Тој додава дека протеините го поддржуваат здравјето на крвните садови, помагаат во поправката на ткивото и одржуваат здрава телесна тежина.

Се препорачува да се јаде риба богата со омега-3 масни киселини двапати неделно. „Подгответе ја на здрав начин, како што е печење, наместо пржење“, заклучува д-р Бехурија.

Слични содржини