Експерт тврди: Некои зачини се помоќни од лековите

Во гостувањето во поткастот „Дневникот на еден извршен директор“, тој истакна дека ѓумбирот, чилито, куркумата, циметот и лукот можат да се користат за ублажување на обичната настинка, но и за одржување на здравјето на срцето и дигестивниот систем.

од Vladimir Zorba
14 прегледи

Сајмон Милс тврди дека некои вообичаени кујнски зачини може да бидат помоќни од лековите на рецепт кога станува збор за борба против вируси и настинки.

Во гостувањето во поткастот „Дневникот на еден извршен директор“, тој истакна дека ѓумбирот, чилито, куркумата, циметот и лукот можат да се користат за ублажување на обичната настинка, но и за одржување на здравјето на срцето и дигестивниот систем.

Природен ладен пијалок

Милс сподели рецепт за едноставен пијалок направен само со две состојки, ѓумбир и цимет, за кој верува дека може да помогне при настинки.

Изрендајте парче свеж ѓумбир со големина на палец во чаша. Ѓумбирот е познат по своите антиоксидантни и антиинфламаторни својства, го ублажува гадењето и ја зголемува телесната температура.

Додадете стапче цимет или лажичка мелен цимет. Циметот, вели Милс, може да ги ублажи проблемите со варењето, респираторните проблеми и менструалните грчеви.

Прелијте ја смесата со топла вода, оставете ја да отстои неколку минути, процедете и испијте. „Веднаш ќе ја почувствувате топлината“, рече тој.

Како делува?

Милс објаснува дека „лутите билки“ како ѓумбирот ја поттикнуваат хиперемијата, ширењето на крвните садови што помага во отворањето на дишните патишта и исфрлањето на слузта од белите дробови. „Тоа е природен механизам со кој телото се чисти“, додаде тој.

Зачини за срцето и цревата

Покрај борбата против настинки, Милс вели дека овие зачини можат да помогнат и за долгорочното здравје.

* Куркума: Куркуминот, неговата активна состојка, е моќно антиинфламаторно средство.

* Лук: Сировиот лук делува како пребиотик и помага во одржувањето на здрава цревна флора.

„Наместо веднаш да посегнете по антибиотик, пробајте ги овие едноставни, домашни лекови“, советува Милс.

Се препорачува претпазливост

Иако постојат докази дека зачините и хербалните лекови можат да го подобрат здравјето, истражувањата честопати се сè уште во рана фаза и најчесто се спроведуваат со концентрирани екстракти. Исто така е важно да се напомене дека американската ФДА ги смета хербалните додатоци за храна, а не за лекови, и затоа тие не се подложуваат на истите ригорозни тестирања и стандарди како фармацевтските производи.

Експертите од Универзитетот Џонс Хопкинс предупредуваат дека додатоците во исхраната од билки можат да имаат моќни ефекти и да влијаат на ефикасноста на лековите. Затоа, најдобро е да се консултирате со лекар пред да одлучите да ги користите.

Слични содржини