Гвакамолето е популарно јадење од мексиканската кујна .
Се вели дека неговата историја започнува уште од индијанското племе Ацтеки , а името гвакамолето го добива од ацтекскиот збор Ahuacamolli (Ahuacatl – “авокадо” и molli – “сос”).
Постојат многу варијанти на мексиканското јадење, а ние ќе ви претставиме токму една од нив.
Новата состојка кон гвакамолето ќе биде печената пченка, која исто така е многу популарна во кујната во Мексико.
Ако веќе сте заинтригирани од предлогот, видете какви производи ќе ви се потребни за да приготвите гвакамоле со пченка.
Добрата вест е дека ќе ви се потребни само околу 20 минути!
Состојки:
– 3 клавчиња печена пченка – само зрната;
– 6 парчиња авокадо – сечено на коцки;
– 1 голем домат – исечени на коцки;
– 1/3 чаша кромид – сецкани;
– 2 чешниња лук – толчен;
– 1 мала зелена лута пиперка – ситно сецкана;
– 1 лимон – исцеден;
– ½ лажичка сол;
– 1/4 лажичка ким;
– Магдонос за декорација;
* Совет: За да исече подобро авокадото, пресечете го на две половини. Потоа отстранете ја јатката и пресечете ги на парчиња двете половини, без отстранување на кората.Потоа отстранете ја внатрешноста на авокадото со лажица.

Како да го приготвите:
1. Во доволно голем сад измешајте ги сите состојки без магдоносот. Ставете ги и зачините.

2. Измешајте, за да ги измешате добро сите производи.

3. Конечно украсете со неколку ливчиња магдонос. При желба може да конзумирате со пченкарен чипс.
