[РЕЦЕПТ] Вкусно гвакамоле со печена пченка

од Vladimir Zorba
209 прегледи

Гвакамолето е популарно јадење од мексиканската кујна .4a2adde233575b6b84e113cde14769b1

Се вели дека неговата историја започнува уште од индијанското племе Ацтеки , а името гвакамолето го добива од ацтекскиот збор Ahuacamolli (Ahuacatl – “авокадо” и molli – “сос”).

Постојат многу варијанти на мексиканското јадење, а ние ќе ви претставиме токму една од нив.

Новата состојка кон гвакамолето ќе биде печената пченка, која исто така е многу популарна во кујната во Мексико.

Ако веќе сте заинтригирани од предлогот, видете какви производи ќе ви се потребни за да приготвите гвакамоле со пченка.

Добрата вест е дека ќе ви се потребни само околу 20 минути!

Состојки:

– 3 клавчиња печена пченка – само зрната;

– 6 парчиња авокадо – сечено на коцки;

– 1 голем домат – исечени на коцки;

– 1/3 чаша кромид – сецкани;

– 2 чешниња лук – толчен;

– 1 мала зелена лута пиперка – ситно сецкана;

– 1 лимон – исцеден;

– ½ лажичка сол;

– 1/4 лажичка ким;

– Магдонос за декорација;

* Совет: За да исече подобро авокадото, пресечете го на две половини. Потоа отстранете ја јатката и пресечете ги на парчиња двете половини, без отстранување на кората.Потоа отстранете ја внатрешноста на авокадото со лажица.

Како да го приготвите:

1. Во доволно голем сад измешајте ги сите состојки без магдоносот. Ставете ги и зачините.

2. Измешајте, за да ги измешате добро сите производи.

3. Конечно украсете со неколку ливчиња магдонос. При желба може да конзумирате со пченкарен чипс.