[РЕЦЕПТ] Најлесните чуроси (шпански крофни)

од Vladimir Zorba
477 прегледи

Состојки:
200 г брашно
1 пакетче прашок за пециво
300 мл вода
1 лажица маслиново масло
врв на лажиче со сол
150 мл масло
200 г шеќер
1 л масло за пржење 2934fd1b6d3a580a5edc19f6e14b6d7b

Подготовка:
Измешајте го брашното и прашокот за пециво. Заквасете и оставете ги настрана. Во тенџере на средна температура измешајте ја водата, маслиновото масло и солта. Измешајте ја смесата додека не зоврие. Потоа тргнете од топлина.

Кон смесата истурете го и брашното со прашокот за пециво. Промешајте со лажица додека се добие многу меко тесто. Не грижете се, ако во почетокот изгледа повеќе како каша, отколку како тесто. Постепено ќе се згусне.

Наполнете го тестото во кујнски шприц со крупен врв. Во меѓувреме истурете литар масло во длабока тава. Загрејте го на силна температура. Со шприцот стегајте по малку од тестото во маслото.

Пржете ги чуросите до златно. Откако се подготвени извадете ги со лажица. Исцедете на кујнска хартија. Посипете со шеќер во прав, фрлете во течно чоколадо и сервирајте.