Подготовка:
Ова јадење е соодветно или за самостојно, или за гарнир кон месо – телешко или свинско. Пожелно е да се користат свежи печурки, но може да бидат и конзервирани или сушени.

4e6ff58b60c5077cd7d3393edc87ab40Производи :
1 чаша ориз
околу 150-200 г печурки
1 кромид
1/4 масло
1-2 суп. лаж. масло
сол и бибер по вкус

Подготовка :
Исчистете ги печурките и кромидот. Исечете ги на ситно. Пржете во маста на умерена температура. Додадете го оризот. Мешајте околу 2-3 минути. Додадете 3 чаши вода. Варете го оризот, мешајќи повремено. На крајот додадете ја солта и црниот пипер.

По желба може да запечете во рерната, изрендајте на врвот малку кашкавал.

Слични содржини