Скоро секој здравствен проблем, бара регулирање на начинот на исхрана. Ова правило важи и за оние кои страдаат од псоријаза. Има храна која ако биде редовно консумирана, може да помогне за ублажување на нерасположенијата поврзани со оваа состојба. Погледнете некои од нив.
Лук
Лукот е добро познат по своите природни антибиотски својства. Тој ни помага не само да го задржиме здрав имунитетот, туку и да се повратиме побрзо од настинките, но потрошувачката може да има позитивен ефект и врз пациенти кои страдаат од псоријаза.
Лукот е добар инхибитор на ензимот липоксигеназа, што значи дека може да ја намали активноста на ензимите одговорни за воспаление.
Кавијар
Кавијарот е еден од најдобрите извори на омега-3 масни киселини , кои можат да помогнат во борбата со псоријазата. Други добри извори на масните киселини се снегулките, лососот, морските плодови, тиква и други.

Зеленчук
Потрошувачката на овошје и зеленчук, ќе ве натера да се чувствувате подобро, но и да изгледате на овој начин. Но, некои зеленчуци можат да имаат анти-инфламаторен ефект врз телото.
Експертите им препорачуваат на пациентите со псоријаза, да консумираат почесто слатки компири, спанаќ, зелка, тиква, тиквички, брокула.
Здрави зрна
Оние кои страдаат од псоријаза е препорачливо да избегнуваат храна која содржи глутен. Иако не можат да консумираат храна приготвена со јачмен, овес, пченица, тие можат да јадат ориз, киноа. Тие се вкусни, корисни и богати со растителни влакна и ги намалуваат воспаленијата во телото.

Јатки и авокадо
Елиминацијата на лошите масти е важна кога сакате нерасположенијата поврзани со псоријазата да се пројавуваат поретко. Но, важно е да се зголеми внесот на најдобрите масти кои помагаат за апсорпција на витамини во организмот и го регулираат метаболизмот.
Стремете се да вклучувате во вашата исхрана повеќе полинезаситени масти (кои се содржат во снегулките, растителните масла и авокадо) и мононезаситени масти (ореви, ленено семе ).
Боровинки
Боровинките се суперхрана која треба да ја консумираме почесто. Тие имаат антиинфламаторни својства, богати се со витамин C и се добар извор на растителни влакна. Исто така содржат манган кој ги одржува здрави коските.