2,2K
Состојки:
1 и ½ чаши зрел грав
300 г пушена сланина
1 кромид, исечкан
сол
пиперка
црн пипер
2-3 лажици сенф
1 чаша доматно пире (или мала конзерва)
шеќер
Подготовка:
Потопете го гравот во текот на ноќта. Потоа го варите додека не омекне. Исфрлете ја водата и налејте нова. Парете повторно. Исцедете ја водата.
Ставете го гравот во грне. Кон него додадете исечени сланина и кромид. Одделно во тава на средна температура измешајте ги зачините, сенфот, доматното пире и шеќерот. Промешајте постојано додека се добие хомоген сос. Откако ќе зоврие извадете го од огнот и истурете го гравот со него.
Дотурете малку од водата на гравот колку да се покрие јадењето до средината. Печете под капак на слаба температура за околу 3 часа.