Овој рецепт ќе ви се допадне и ќе го користите пак и пак…

Зборот тандури во еден рецепт би требало да значи две работи: маринирани во јогурт со многу зачини и печење во вертикалната печка.
Неопходни производи за 4 порции
8 пилешки копани
½ ч. Л. Сол
2 с. Л. Сок од лимон
1 со. Л. Масло
1 со. Л. Рендан ѓумбир
1 чешне лук, ситно исечкано
1 ч. Л. Ким на зрна
1 ч. Л. Синап на зрна
1 мала прачка цимет
1 ч. Л. Коријандер, бланширан
½ ч. Л. Мелен црн пипер
1 зелена лута пиперка, ситно исечкана
1 ч. Л. Црвен пипер
1 прицврстувач бланширан каранфилче
½ ч.Л. Бланширан шекер
500 гр. Јогурт
1 ч. Л. Рендана кора од лимон
3 с. Л. Масло за печење
за Гарнир:
100 гр. Зелен грав
2 моркова, се сече на кругови
200 гр. Зелка
200 гр. Брокула, променлив на розички
200 гр. Домати
1 лута пиперка, ситно исечкана
2 с. Л. Сецкани свеж коријандер
1 со. Л. Лимонов сок
сол и бибер по вкус
Начин на приготвување
1. копаните се засекуваа со остар нож на 2-3 места. Се мачкаат со сол и сок од лимон.
2. Маслото се загрева и во него се ставаат ќумбиротт, ким, сенф и циметот. Промешајте на умерен оган неколку секунди додека станат ароматични. Се внимава да не се запече. Оддалечете год огнот и се става телукот, коријандер, лута пиперка, црвен пипер, карамфилче и шекер.
3. Се се додава во јогуртот и се промешува заедно со кората од лимон.
4. Кон добиената маринада се додаваат копаните, се мешат и се остава за 3 – 6 часа во фрижидер да преземат сите мириси.
5 Копаните се исцедуваат од вишокот маринадта намачкани со масло и се ставаат да се пече во загреана рерна на 200 ° C за 20 – 30 мин. За време на печењето се обвиткувае со исцедената маринада, за да станат сочни. Можат да се изпекат и на скара.
6. Зелениот грав, морковите, зелката и брокулите се ставаат да се сварат за 10 мин. На пареа. Помешајте со исечени домати, лута пиперка и коријандер и се зачинува со лимонов сок, сол и бибер по вкус.