277
Состојки:
1 подготвена кора за пита
500 г јагоди
100 г желатин, растворен
3 лажици пченкарен скроб
2 чаши вода
1 чаша шеќер
1 течна ванила
Подготовка:
Испечете ја кората за пита според инструкциите на пакувањето. Извадете ја од рерната и оладете ја. Исечете ги јагодите на парчиња и наредете ги врз кората за пита. Одделно растворениот, повторно според упатствата, желатин се меша со пченкарно брашно и ванила. Додадете ги водата и шеќерот, добро промешајте ја смесата во длабока тава. Покријте со капак и оставете да зоврие на тивок оган.
Уште додека е топла прелијте ја смесата врз јагодите и кората за пита. Изладете, потоа ставете во фрижидер преку ноќ.