
Некои синџири за брза храна, специјализирани во понудата на пилешки производи во асортиманот имаат по една-две рецепти за пилешки крилца. Но како и секое лакомо лице нема ништо повкусно од домашно приготвените специјалитети.
Па зошто да не направите ваши крилца и не ги принесете на трпеза
Потребни производи за 20 парчиња
1 кг. пилешки крилца
⅓ од чаша кечап
⅓ чаша мармалад од кајсии
1 л. Оцет
1 л. соја сос
1 л. доматно пире
1 со. л. маслиново масло
1 пресување лукче
Начин на подготовка
1. крилцата се мијат и се сушат.
2. Во тава се мешаат кечап, мармалад, оцет, соја сос, доматно пире, лукот и маслото. Се загреваат малку, додека смесата не стане хомогена. Откако ќе се излади, глазурата се прелива преку крилцата. Се покриваат и се оставаат да се маринираат барем 2 часа во фрижидер.
3. Рерната се загрева на 180 ° С. маринираните крилца се исцедуваат и се ставаат во тава врз хартија за печење. Се печат 45 мин. Еднаш се свртуваат и се мачкаат со остатокот глазура.