Во праските има широк спектар на хранливи материи кои се од витално значење за здрава функција на телото. Највкусните плодови содржат витамин А, бета-каротин и витамин Ц (аскорбинска киселина), Е (алфа-токоферол), К (филохинон), Б1 (тиамин), Б2 (рибофлавин), Б3 (ниацин), Во-6, фолат и Пантотенска киселина. Од минералите имаат калциум, калиум, магнезиум, железо, манган, фосфор, цинк и бакар. Карактеристично уште за праските е дека се со ниска содржина на калории, немаат никакви заситени масти или холестерол, што ги прави голем дел од многу диети.
Праските се еден од плодовите кои лекарите ги препорачуваат за исхрана за време на бременоста. Образложението е дека содржат најголемо богатство на корисни материи. Витаминот Ц помага за здрав раст на коските, забите, кожата, мускулите и крвните садови на бебето. Со него се апсорбира железо, што е исто така важно за непречено носат за време на бременоста. Највредното материјата на фетусот за бремените сепак е фолната киселина. Таа ги спречува дефекти на нервната цевка како спина бифида и други. Содржината на калиум во праските помага за спречување на мускулни грчеви и заедничка замор, кои често се среќаваат во различни приоди на бременоста. Влакната во фетусот исто така се полезни- за варењето на бремените. Пулпата на праскиte има антиоксидантни својства. Присуството на хлорогена киселина во нив исто така придонесува за заштитните својства. Лутеинот зеаксантин и бета-криоксантин го заштитуваат организмот од штетните ефекти на различни болести.