
Нешто ни вели дека во „есен“ нема подобро од вкусна кремaста супа од тиква, со парчиња пржени сланина.
Време на подготовка: 30 минути
Подготовка: 30 минути
Ниво на тешкотии: Лесно
Количина: 4 порции
Состојки:
2 лажици маслиново масло
1 голем кромид
сол пипер
2 средни моркови
½ средна тиква
6 чаши вода или обезсолена пилешка супа
2 стебленца свеж рузмарин
½ мало парче чадена сланина
Метод на подготовка:
Загрејте го маслото на големо тавче на просечна температура.
Додајте кромид, зачинето со 1/2 кафена лажичка сол и 1/4 лажиче бибер и гответе под капак, мешајќи од време на време околу 6 минути.
Додадете моркови и тиква и продолжете на ист начин, повторно мешајте. Додадете вода и рузмарин и загрејте ги.
Намалете ја топлина и оставате да зоврие додека зеленчукот не омекне (околу 12-15 минути).
Потоа отстранете го рузмаринот и пасирајте додека не се добие мазна кремаста мешавина. Во посебен сад пржете ја сланината.
Ставете го лебот на хартија за печење во загреана рерна. Посипете парчиња со сирење и печете додека не зацрвени. Истурете ја супата во чинии и служете со леб и сланина.
Нека ви биде слатко и вкусно!