Есенско задоволство: Крем супа од тиква

од Vladimir Zorba
177 прегледи

Нешто ни вели дека во есен нема подобро од вкусна кремaста супа од тиква, со парчиња пржени сланина.

Време на подготовка: 30 минути

Подготовка: 30 минути

Ниво на тешкотии: Лесно

Количина: 4 порции

Состојки:

2 лажици маслиново масло

1 голем кромид

сол пипер

2 средни моркови

½ средна тиква

6 чаши вода или обезсолена пилешка супа

2 стебленца свеж рузмарин

½ мало парче чадена сланина

Метод на подготовка:

Загрејте го маслото на големо тавче на просечна температура.

Додајте кромид, зачинето со 1/2 кафена лажичка сол и 1/4 лажиче бибер и гответе под капак, мешајќи од време на време околу 6 минути.

Додадете моркови и тиква и продолжете на ист начин, повторно мешајте. Додадете вода и рузмарин и загрејте ги.

Намалете ја топлина и оставате да зоврие додека зеленчукот не омекне (околу 12-15 минути).

Потоа отстранете го рузмаринот и пасирајте додека не се добие мазна кремаста мешавина. Во посебен сад пржете ја сланината.

Ставете го лебот на хартија за печење во загреана рерна. Посипете парчиња со сирење и печете додека не зацрвени. Истурете ја супата во чинии и служете со леб и сланина.

Нека ви биде слатко и вкусно!