Брз, лесен, вкусен! Кинески шпагети со ракчиња и грашок

од desk3
184 прегледи

Умереното зачинување на ова јадење е лукаво прилагодено на слабиот вкус на ракчиња и грашокот, со цел да се добие овој хармоничен и брз рецепт, пишува Menumag.bg. Потребни производи за 4 порции.

400 гр. кинески шпагети

2 сол, масло 1 врзопче млад кромид, ситно исечкан

1 црвена пиперка, исечкана на ленти

Грашок – свеж или замрзнат 300 гр.

Варени излупени ракчиња

1 зелена лута пиперка ситно исечкана

2 сол. бело вино 1 лажичк. свеж ѓумбир, рендан 1 чешне лук, пресуван, соја сос, 1 лажиче оризов или јаболков оцет

Начин на подготовка 1.  Шпагетите се  подготвуваат според инструкциите на пакувањето.

2.  Во тенџере се загрева маслото, се додаваат кромидот, црвената пиперка, грашок и се мешаат. Ставете ги ракчиња. 3. Измешајте го белото вино, ѓумбирот, лукот, лутата пиперка, соја сосот и оцетот. Ставете ја смесата во шпагетите   и добро промешајте. Служете веднаш.

Слични содржини