На која температура се служи виното

од Vladimir Zorba
103 прегледи

Традиционално, белото вино се сервира изладено и црвено на собна температура. Според австралискиот експерт за вино, сепак, ова не е точно и може негативно да влијае на вкусот на пијалакот.

Кејтлин Рис, која е главен сомелиер на Fred’s and Charlie Parker’s, објаснува дека иако е примамливо виното да се служи според традиционалното размислување, таа го прави токму спротивното – го служи и црвеното вино ладно. Причината е дека неговиот вкус е под големо влијание на топлината.

Црвените вина обично се сервираат од подрумот каде што секогаш е многу поладно. Највисоката температура на која треба да се сервира црвено вино е 19 степени. Ако е посветло, температурата не треба да надминува 15 степени.

Рис додава дека ако црвено вино се служи премногу топло, тогаш мирисот на алкохолот станува поинтрузивен, а вкусот е помалку привлечен.

Експертот додаде дека во текот на топлите месеци, црвените вина треба да се чуваат во просторија со контролирана температура. За оние кои не се чуваат во таква просторија, препорачливо е да се изладат пред сервирањето. Ова може да се направи со ставање на шишето во ладилникот околу 10 минути.

За посветли вина, Caitlin препорачува да се оладат во замрзнувачот 20 минути пред да се служат за да стигнат до 15 степени во сервирањето.