Најдобрата терапија против дефицит на витамин Ц е зголемување внесот на свежо овошје и зеленчук во дневното мени. Источните народи за Витамин Ц препорачуваат добри извори на витамин Ц, а тоа се се јагоди, портокали, домати, брокула, манго, зелени пиперки, киви, зелка, црвени пиперки и лубеница.
Помош во борбата со недостатокот на витамин Ц во нашите тела, е потребна поради прехранбените адитиви. Затоа треба да се зголеми внесот на овој важен витамин заедно со добрата здрава исхрана.
Витаминот Ц е водно-растворлив витамин, кој е од суштинско значење за клеточниот раст и обновување на ткивата.
Исто така е познат како аскорбинска киселина, а овој витамин пројавува силни антиоксидантни својства, го штити телото од клеточни и молекуларни штета предизвикана од слободните радикали.
Според Медицинскиот центар на Универзитетот во Мериленд, многу луѓе можат да бидат со благ недостаток на витамин С. Тоа е поврзано со бројни здравствени состојби, вклучувајќи кардиоваскуларни заболувања и висок крвен притисок.
Најдобар начин да се спречи недостаток на витамин Ц е јадење на овошје и зеленчук. Витамин Ц и формирање на колаген витамин Ц е од суштинско значење за синтеза на колаген, кој е важна структурна компонента на сврзното ткиво, ‘рскавицата, кожата, тетивите, врските и крвните садови.
Витамин Ц, како основна хранлива состојка помага при клеточниот раст, обновување на ткивата и заздравувањето на раните.
Дефицитот на витамин Ц ја запира синтезата на колагенот и може да доведе до дегенеративни заболувања на зглобовите, кај кои зглобовите стануваат болни и отечени.
Симптоми на недостаток на витамин C се ослабено сврзното ткиво, слабеење крвните садови и капилари и вкочанетост на мускулите.
Резултатите од дефицит на витамин Ц се изразени во нарушено зараснување на рани, внатрешно крварење, отечени непца што крварат, ослабен забен емајл и разнишани заби.
Витамин Ц и здрав имунолошки систем
Витаминот Ц е моќен и ефикасен антиоксиданс кој ги уништува слободните радикали кои предизвикуваат: оштетување на клетката, го забрзуваат процесот на стареење и можат да го зголемат ризикот за развој на различни видови на рак.
Витаминот Ц го зајакнува имунолошкиот систем, штити од вирусни и бактериски инфекции, и одржува интегритетот на имунолошкиот систем преку заштита на белите крвни клетки од оксидативен стрес и оштетувања предизвикани од слободните радикали.
Раните симптоми на недостаток на витамин Ц кај возрасни вклучуваат слабост, поспаност и раздразливост; подоцнежни симптоми вклучуваат намалена имунолошка функција, респираторни инфекции, губење на тежината, анемија и жолтица.
Недостаток на Витамин Ц, причини и терапија за исхрана, сиромашна на свежо овошје и зеленчук е најчестата причина за недостаток на витамин C.
Овошјето и зеленчукот губат две третини од нивната содржина на витамин Ц во процесот на готвење и конзервиране. Витамин Ц е чувствителен на светлина, топлина и кислород на воздух.Поради оваа причина, суровото овошје и зеленчук, содржат највисоко содржина на витамин Ц.
Пушењето или изложеност на пасивно пушење, како и физичко и психичко преоптоварување, исто така ги уништуваат во телото количините на витамин Ц.
Хронична дијареа, употребата на алкохол и анорексија исто така можат да го зголемат ризикот од недостиг на витамин C.