[РЕЦЕПТ] Што да сторите со стариот леб?

од Vladimir Zorba
119 прегледи

Производи:
1 стар леб
½ пакување мал путер
1 голема главица кромид
4 стебла целер
2 чешниња лук
неколку страка сецкан магдонос
1 лажица мајчина душица
сол, бибер по вкус
½ лажица рузмарин
600 мл пилешка или зеленчукова супа,оладена
2 јајца
Подготовка:
Исечете го лебот на коцки и ставете го во длабок сад за јадење. Во добро загреан сад, се топи путерот и се додава на него сецкан кромид, кисели краставички, толчен лук и зачини. Гответе околу 7-8 минути.

Потоа истурете ја смесата на сецканиот леб, промешајте, префрлете ја во садот кој премачкан со масло.

Ставете ја супата во сад и додадете го јајцето на неа. Промешајте добро и истурете ја смесата во садот за печење.

Покријте ја тавата со алуминиумска фолија и печете во загреана рерна на 200 степени за околу 20-30 минути. Потоа отстранете ја фолијата и запечете за да се добие коричка.