Со доаѓањето на Нова Година, сите ветуваат дека ќе променат некои од навиките што ги имале во минатото. Потрошувачката е сигурна на листата на работи што многумина од нас сакаат да ги завршат во наредните 365 дена. Прашањето е како да се започне модот.
Ако сте презаситени од крем салати, предјадења и мрсна храна, немојте да брзате да се свртите кон диети. Започнете јадење поздраво, јадење повеќе овошје, зеленчук и помалку тестенини, хамбургери и слично, полни со транс масти.
Протеините се важен дел од процесот на губење на тежината и одржување на нормалната тежина. Ние можеме да ги добиеме со јадење јајца, со оптимална дневна доза до 3. Според нутриционистите, луѓето кои сакаат да изгубат тежина треба да јадат 1 јајце навечер.
Еве ги главните придобивки од јадење по две јајца на ден:
Го заштувате мозокот
Фосфолипидите, кои обезбедуваат нормално функционирање на мозочните клетки, се состојат од холин. Овој витамин клинички е докажан дека игра значајна улога во функционирањето на мозокот. Ако јадете 2 јајца на ден, вашето тело добива доволно од оваа хранлива материја, чиј недостаток води кон нарушена меморија и концентрација.
Се грижите за видот
Јајцата од кокошки се богати со лутеин. Оваа супстанција ја подобрува визуелната острина. Во недостаток, видот се влошува.
Ја подобрува апсорпцијата на калциум
Постои одредена количина на витамин Д во јајца. И помага на калциумот подобро да се апсорбира од телото и ги зајакнува коските и забите.
Заштита на кожата, косата и црниот дроб
Јајцата имаат Б комплексни витамини. Биотин, витамин Б12 и сварливите протеини за храна придонесуваат за зајакнување на косата и кожата. Фосфолипидите ја поттикнуваат елиминацијата на токсините од црниот дроб.
Намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести
Новите истражувања покажуваат дека холестеролот во јајцата содржи фосфатиди, затоа не е сосема штетен. Тие го потиснуваат производството на холестерол во организмот. Овој вид храна содржи и омега-3 киселини кои го намалуваат нивото на триглицеридите, на тој начин го намалуваат ризикот од кардиоваскуларни болести.
Тие помагаат во зачнувањето
Б комплексните витамини учествуваат во процесот на производство на сексуални хормони. Витаминот В9 или како што е попознат – фолната киселина, помага за формирање на црвени крвни клетки и обликувањето на невралната цевка на фетусот. Таа треба да се зема уште пред забременување, за да го намали ризикот од оштетување на плодот. Докажано е дека во едно јајце има околу 7,0 микрограми фолна киселина.
Се забавува процесот на стареење
Ова е очигледно од студијата на холандските научници. Кај 87% од жените на возраст од 35 до 40 години, кои јаделе по 2 јајца на ден, пигментните дамки на кожата исчезнуваат и кожата е еластична. Во мажите, брчките околу очите се видливо измазнети.