Airbnb: Иднината на флексибилно работење и патувања ќе ни даде поттик

од Vladimir Zorba

Ко-основачот и извршен директор на Airbnb, Брајан Чески, изјави за CNBC дека иднината на флексибилните услови за живот и работа по пандемијата на коронавирус ќе биде од корист за компанијата.

Чески, кој е на турнеја низ земјата, инсистира дека компанијата сака да го подобри искуството за клиентите на Airbnb. Тој очекува одржливото усвојување на моделот на работа на далечина да создаде нов сегмент на работници кои патуваат.

„Тие можат да го прават она што го правам јас – јас водам прилично голема компанија од лаптопот на друго лице со WiFi во неговиот дом“, рече Чески за TechCheck. „Ако можам да ја работам мојата работа од дома во Атланта, тоа значи дека многу луѓе можат да патуваат низ светот и да живеат, а не само да патуваат“, рече тој.

Чески рече дека планот на Airbnb да го освои овој нов сегмент е да создаде искуства што ќе ги натераат клиентите да се чувствуваат како да живеат во заедница наместо да патуваат на привремена дестинација. Чески не даде детали за тоа како компанијата за изнајмување ќе го постигне ова, но рече дека подобрувањата на нејзините услуги ќе бидат воведени навреме за очекуваното зголемување на патувањата ова лето.

Главниот извршен директор, исто така, рече дека очекува резервациите нагло да се зголемат бидејќи меѓународните ограничувања за патување се олеснуваат.

„Има огромен бум во Airbnb“, рече Чески. „Пред пандемијата, половина од нашиот бизнис беше прекуграничен. Кога границите повторно ќе се отворат, тоа ќе биде уште еден ветер во грб за нас“, рече тој.

Акциите на Airbnb имаат негативна годишна вредност, со загуба од речиси 6% во 2022 година досега. Сепак, акциите имаат подобри перформанси од другите компании ориентирани кон раст и од вкупниот технолошки индекс Nasdaq Composite, кој падна за околу 12% од почетокот на годината.

Слични содржини