АКО ГИ ЗАБЕЛЕЖИТЕ ОВИЕ СИМПТОМИ НА ИНФАРКТ МОЖЕТЕ ДА ГО СПАСИТЕ ЖИВОТОТ: Се појавуваат и до еден месец порано…

од Vladimir Zorba

Срцевиот удар е болест која секоја година одзема голем број животи. Голем проблем со оваа болест е фактот што многу луѓе не можат да ги препознаат симптомите на болеста пред да се појави, а понекогаш е предоцна.

Сепак, можно е да забележите дека нешто се случува во вашето тело еден месец пред вистинскиот срцев удар, а доколку ги забележите овие симптоми, не би било лошо да отидете кај кардиолог на превентивен преглед.

Замор

Невообичаениот замор е еден од главните симптоми кои укажуваат на претстоен срцев удар. Физичката или менталната активност не е причина за замор, а таа се зголемува до крајот на денот.

Овој симптом е сосема очигледен и нема да помине незабележано бидејќи понекогаш ќе се чувствувате исцрпено додека правите многу едноставни задачи, како што се туширање или местење на креветот. Жените го пријавуваат овој тип на симптоми почесто од мажите.

Болки во стомакот

Абдоминална болка, гадење и надуеност се едни од најчестите симптоми кои подеднакво се појавуваат кај мажите и кај жените. Абдоминалната болка се намалува, а потоа се враќа непосредно пред срцевиот удар.

Несоница

Несоницата е поврзана и со зголемен ризик од срцев или мозочен удар, што е почеста кај жените. Несоницата често вклучува високи нивоа на анксиозност и отсутност. Симптомите вклучуваат тешкотии со спиењето и рано утринско будење.

Плитко дишење

Неможноста да се земе длабок здив често се јавува и кај мажите и кај жените до шест месеци пред срцев удар. Може да се појави вртоглавица и отежнато дишење.

Губење на косата

Губењето на косата се смета за само уште еден видлив показател за ризикот од срцеви заболувања. Најчесто ги погодува мажите постари од 50 години, но некои жени исто така може да бидат во ризичната група. Ќелавоста е поврзана и со зголемено ниво на хормонот кортизол.

Неправилно чукање на срцето

Симптомите на неправилна работа на срцето се појавуваат неочекувано. Аритмијата е неправилно чукање на срцето, а тахикардија е зголемен пулс.

Аритмијата е често придружена со напади на паника и анксиозност, особено кај жените. Неправилните отчукувања на срцето траат од една до две минути и доколку состојбата не се смири се појавуваат вртоглавици и екстремен замор. Во таква ситуација, важно е веднаш да се јавите на лекар.

Прекумерно потење

Невообичаеното или прекумерното потење е ран предупредувачки знак за срцев удар. Може да се појави во секое време од денот или ноќта. Овој симптом почесто ги погодува жените и обично се меша со треска или ноќно потење типично за менопаузата.

Симптомите се слични на грип, вклучуваат мрсна кожа и потење и се јавуваат без оглед на температурата на воздухот или физичкиот напор.

Болка во градите

Мажите и жените доживуваат болка во градите со различен интензитет и форма. Кај мажите, овој симптом укажува на најважните рани знаци на претстојниот срцев удар што не треба да се игнорираат. Од друга страна, тоа влијае само на 30 проценти од жените.

Болката во градите може да се прошири на едната или двете раце во форма на непријатна сензација, слична на пецкање. Ова чувство може да се прошири и на долната вилица, вратот, рамената или стомакот.

Слични содржини