Ако го слушнете овој звук додека лежите и одмарате, може да биде алармантен: укажува на срцеви заболувања

од Vladimir Zorba

Коронарната артериска болест се јавува кога снабдувањето со крв во срцето е попречено поради таложење на маснотии во коронарните артерии кои го снабдуваат срцето со крв.

Од витално значење е да се грижите за себе и да се грижите за превенција, па експертот го посочи звукот што може да биде показател дека ја имате оваа состојба. Д-р Мајкл Милер, професор по кардиоваскуларна медицина на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Мериленд, рече дека болеста може да се манифестира преку „чуден шум“ што се случува кога спиете. Тој вели дека звукот на вашето срце треба да биде нешто на што треба да внимавате.

Иако ова е вообичаено после каква било форма на вежбање, може да биде знак за коронарна срцева болест ако го слушнете додека одмарате.

– Некои пациенти со силен дефектен вентил можат да го слушнат звукот на својот вентил навечер кога се обидуваат да спијат – вели докторката, како што пишува „Мирор“.

Д-р Милер сугерира дека ако слушнете звук кога се опуштите, треба да разговарате со вашиот општ лекар. Постои шанса дека постои друга причина за ова, како што се низок крвен притисок, низок крвен шеќер, анемија, дехидрација или било кој лек што го земате. Важно е да се провери за да се утврди причината.

Слични содржини