Албанците ја градат најголемата пловечка соларна централа на Западен Балкан

од Stefanija Kuzmanovska

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) ќе одобри заем од 9,1 милиони евра на албанската државна компанија за електрична енергија „Elektroenergjitike Shqiptare, KESH“ за изградба на пловечка фотонапонска централа.

Заемот, кој ќе биде комерцијално одобрен за наменски механизам основан од KESH за проектот, ќе финансира изградба на пловечка соларна фарма од 12,9 мегавати, прва пловечка фотонапонска централа со ваква големина во Албанија и Западен Балкан, која исто така ќе придонесе за комерцијализација на KESH.

Електраната ќе се наоѓа во областа на акумулацијата на хидроцентрали на KESH во Вау и Дејес, во северниот дел на земјата.

KESH поседува и управува со три големи хидроцентрали со вкупен капацитет од 1.350 MW кои произведуваат скоро 70 проценти од албанската електрична енергија.

ЕБОР забележува дека овој проект се совпаѓа со пошироката амбиција на Албанија за развој на нејзиниот соларен капацитет, што веќе резултираше во два успешни проекти, исто така поддржани од банката – проектот Караваста од 140 мегавати и Спитале од 100 мегавати.

„Проектот е извонреден по својата иновативна технологија, позитивно влијание врз животната средина и комерцијалната логика. Тој исто така има потенцијал да се реплицира во поширокиот регион на Западен Балкан, кој има многу хидроцентрали“, рече Франческо Корбо, регионален раководител на ЕБОР за енергија за Западен Балкан.

Слични содржини