Алексиć останува зад решетки!

од Берта Китинска

Притворот на Мирослав Мики Алексиќ беше продолжен за уште еден месец, за тој да не го повтори делото поради јавно вознемирување.

Обвинението од 21 април го товари Алексиќ за сторено две продолжени кривични дела силување, две кривични дела силување, едно продолжено кривично дело недозволени сексуални дејствија и четири кривични дела противзаконски сексуални дела, на штета на седум девојчиња. Денови, Високиот Судот го продолжи притворот заради опасност тој да го повтори делото за краток временски период и поради јавно вознемирување.

Неколку девојки, меѓу кои и малолетнички, пријавиле во полиција дека биле силувани или сексуално малтретирани од Мирослав Мика Алексиќ, познатиот сопственик на угледното училиште за глума во Србија. Една од нив е реномираната млада актерка Милена Радуловиќ (26), која исто така гради кариера во Русија, каде сними филм и две серии за една година.

– Бев во училиштето на Мика Алексиќ шест години кога ме силуваше. Имав 17 години. Тоа не се случи само еднаш. Тоа беше континуирано дејство – вели Милена Радуловиќ во интервју за „Блиц“.

Актерката инсистира на тоа дека „ова не е само нејзина приказна“ и дека „ова не е само нејзиниот збор против неговиот“, односно дека професорот сексуално злоставувал девојчиња со децении.

Деца се запишуваат во училиштето на Мика Алексиќ, инаку угледна и почитувана институција, од пет или шест годишна возраст, а најдоцна на 13 години. Милена Радуловиќ станала дел од групата на 11-годишна возраст, а своевремено во групите имало 25 до 30 учесници.

 

Слични содржини