Алиштата се испрани, но лошо мирисаат? Еве каде грешите!

од Vladimir Zorba

Пребиравте во корпите за алишта, сортирате што се пере на која температура, издвоивте сè убаво. Истуривте омекнувач и прашок и едвај чекав да заврши перењето. Но, наместо облека која убаво мириса, ве чека изненадување – не само што алиштата не мирисаат убаво, туку имаат и непријатен мирис што не можете да го дефинирате. Што е проблемот?

Помните ли кога последен пат сте ја исчистиле гумата која се наоѓа на отворот машината. Ако чистењето беше пред половина година, причината може да се крие токму таму. Иако на прв поглед се чини дека гумата не може да влијае на чистотата и мирисот на алиштата, тоа е сосема можно.

Гумата што создава вакуум кога ќе ја затворите вратата на машината може да стане вистински рај за мувла и бактерии што се собираат таму. Водата, нечистотијата и парчињата ткаенина за перење се задржуваат во наборите на гумата, што создава идеални услови за развој на микроорганизми. За да го решите проблемот со чистите алишта што мирисаат непријатно, избришете ја внатрешноста на гумата темелно со разреден алкохол најмалку еднаш месечно. Ако ги перете алиштата на пониска температура, периодично вклучете ја празната машина намаксимум 90 степени, така што врелата вода исто така ја чисти внатрешноста. Уште подобар резултат ќе биде ако истурите чаша оцет во садот каде што ставате прашок за перење.

Ако алиштата не мирисаат после миењето, проверете уште неколку работи

Ако дезинфекцијата на гумата не го реши проблемот, исчистете го садот за детергент. Се случува отворите да му бидат запушени, така што омекнувачот и прашокот не може да се спуштат вовнатрешноста на машината. Затоа прашок во машината нема да биде доволно, и алиштата не ќе можат добро да се исперат.

Запомнете дека вратата на машината за перење треба секогаш да биде отворена по циклусот. На тој начин, воздухот ќе може да циркулира и малите честички вода (кои се во тапанот) ќе испарат побрзо. Помалку влага значи и помалку бактерии.

За тоа алиштата да се чисти и миризливи не влијае само перењето, туку и сушењето. Отстранувањето на алиштата што не се целосно суви ќе доведе до развој на бактерии. По отстранувањето од машината за сушење, тие се топли, па изгледа дека се суви. Меѓутоа, кога ги тресете работите (т.е. ги оладите), излегува дека тие всушност се влажни. Исто како што испотени чевли никогаш не треба да се ставаат во шкаф, така и пешкирите и облеката никогаш не треба да се ставаат во гардеробер сè додека не се исушат целосно. Никогаш не ставајте испотена гардероба во корпа за алишта, туку прво раширете ја, така што целосно ќе се суши.

loading...

Слични содржини