Амазон доаѓа во Хрватска, ќе се вработат 50 лица

од Nikola Popovski

Амазон официјално отвора претставништво во Хрватска, што ќе создаде бројни деловни можности за жителите на таа земја.

Амазон веќе две години се подготвува за официјалното отворање канцеларии во Хрватска, а сега конечно се исполнети условите за започнување на голем проект.

Веста беше потврдена на веб-страницата на Амазон, каде беше објавено дека се отворени работни места.

Компанијата моментално бара експерти и инженери за проектирање и одржување на облак инфраструктура, а во моментов ќе вработи 15 луѓе, а според Јутарњи лист, конечната бројка се очекува да биде 50 вработени.

Услов за добивање работа е универзитетска диплома во потребната област и најмалку седумгодишно искуство во индустријата.

Амазон преку подружницата A1000 Row Inc. отвори претставништво во Хрватска наречено „Amazon Data Services“, како еден вид проба. Одлуката се покажа како вистинска, бидејќи „Amazon Data Services“ минатата година оствари промет од 270 милиони динари.

Покрај купувањето преку Интернет, американскиот гигант одлучи да го зајакне клауд-бизнисот. Ова е одлична можност за ИТ експерти од Хрватска да го подобрат своето знаење и да се тестираат во проекти од големо значење.

Хрватската влада најави враќање на младите програмери

Разговорите меѓу хрватските официјални претставници и претставниците на „Amazon Data Services“ траеја долго време, но промена се случи кога премиерот Андреј Пленковиќ одржа состанок со челниците на компанијата, кога беше објавено потпишувањето на меморандумот.

Договорено е AWS да го отвори првиот регионален центар во Загреб на крајот на септември, а се планира понатамошна експанзија во регионот.

Слични содржини