Amazon ја зголемува двојна минималната плата за своите вработени

од Vladimir Zorba

Американскиот технолошки концерн Amazon.com Inc. повеќе од двојно ја зголемува максималната основна плата што ја плаќа на своите вработени – од 160.000 до 350.000 долари.

„Изминатата година беше особено конкурентна на пазарот на трудот, и по длабинска анализа на различните можности, мерејќи ги економските аспекти на нашиот бизнис и потребата да останеме конкурентни за привлекување и задржување на најдобрите таленти, решивме значително да го зголемиме нивото на наградување отколку во вообичаена година“, им кажа компанијата на вработените во понеделникот во белешката разгледана од „Блумберг“.

Amazon, исто така, рече дека го зголемува опсегот на плати за повеќето работни места низ светот и го менува времето на обезбедување акции за да се приспособат на зголемувањата.

Како и многу други големи работодавци, Amazon неодамна имаше потешкотии да вработува и задржува работници. Компанијата долго време се потпира на наградувањето засновано на капитал, потпирајќи се на тоа да може да привлече работници да заземат позиции дури и ако основната плата е ниска. Но, во 2021 година, акциите на компанијата се повлекоа од своите силни позиции, зголемувајќи се само за 2,4%, додека S&P 500 порасна за 27%, а стратегијата почна да ја губи својата привлечност. Медиумите објавија дека стапката на промет во Amazon достигнала кризни нивоа, а минатата година заминале рекордни 50 потпретседатели.

Почнувајќи од 31 декември, гигантот за е-трговија вработи 1,6 милиони луѓе ширум светот, вклучувајќи и работници во магацин кои ги плаќа на час и канцелариски работници, кои ги плаќа на годишни договори. Amazon одби да каже колку вработени ќе го добијат зголемувањето на платите објавено во понеделникот.

Amazon им плаќа на работниците во магацин најмалку 15 долари на час, а во септември соопшти дека ја зголемил просечната плата на тие работници на 18 долари на час. За време на пандемијата, компанијата потроши значителни средства на своите логистички активности, ангажирајќи стотици илјади луѓе и плаќајќи бонуси на новите регрути.

Инвеститорите внимателно ги следат зголемените трошоци на Amazon и изразија олеснување кога компанијата објави силен четврти квартал минатата недела и рече дека нејзината годишна претплата на Prime ќе се зголеми за 20 до 139 долари.

Во петокот акциите на компанијата поскапеа за речиси 14%, а во понеделникот за уште 1% на 3.174,47 долари.

Слични содржини