Amazon не платил даноци во Европа во 2021 година

од Vladimir Zorba

Основниот малопродажен бизнис на Amazon во Европа пријави загуба од 1,16 милијарди евра во 2021 година, што и овозможи на компанијата да не плаќа даноци и да добие 1 милијарда долари даночни кредити, покажуваат корпоративните документи, прегледани од „Блумберг“.

Компанијата со седиште во Луксембург објави 51,3 милијарди евра приходи од продажба минатата година, што е за 17% повеќе од 43,8 милијарди евра во 2020 година. Единицата наречена Amazon EU Sarl, вклучува приходи генерирани од онлајн трговија во Обединетото Кралство, Германија, Франција, Италија, Шпанија, Полска, Шведска и Холандија.

Amazon е под лупа од европските регулатори за нејзините даночни договори. Компанијата со седиште во Сиетл доби даночна жалба од 250 милиони евра, откако регулаторите рекоа дека нејзините договори од 2003 година со Луксембург претставуваат незаконска државна помош. Минатата година Европската комисија поднесе жалба до Судот на правдата на Европската унија.

Портпаролот на Amazon рече дека компанијата се оданочува во сите нејзини европски филијали и дека приходите, добивката и даноците се евидентирани и пријавени директно до локалните даночни власти во предметните земји.

Документите даваат редок регионален преглед на финансиите на Amazon. Во 2021 година, групата објави глобален профит од 33,36 милијарди долари, во споредба со 21,3 милијарди долари претходната година. Сепак, компанијата не ги разложува своите приходи и профити од онлајн тргувањето во секоја земја во своите финансиски извештаи.

„Низ Европа плаќаме корпоративен данок од стотици милиони евра“, изјави портпаролот на Amazon. Во документите се наведува дека нето даночното олеснување од 1 милијарда долари „главно се должи на користењето на пренесената нето загуба во согласност со системот за даночна консолидација“.

Од 2013 година, иследниците на ЕК за државна помош се обидуваат да ги откријат најпроблематичните примери на инаку легитимни индивидуални даночни договори – или даночни решенија донесени од компании.

Amazon, чие европско седиште е во Луксембург, имаше 6.899 вработени на крајот на минатата година, се вели во документот. Единицата објави 37 милијарди евра „суровини и потрошен материјал“ и 15 милијарди евра „надворешни трошоци“, што доведе до годишна загуба.

„Инвестираме многу во создавање работни места и инфраструктура во Европа – над 100 милијарди евра од 2010 година“, рече портпаролот на Amazon. „Корпоративниот данок се заснова на профит, а не на приход, а минатата година Amazon EU Sarl генерира загуба откако отвори повеќе од 50 нови локации во Европа и отвори повеќе од 65.000 добро платени работни места, со што нашата вкупна европска работна сила ќе достигне над 200.000 луѓе“, додаде портпаролот.

Слични содржини