„Амнести Интернешнл“: Стотици жени и девојки силувани и осакатени за време на конфликтот во Етиопија

од Stefanija Kuzmanovska

Систематското насилство врз жени и деца е широко распространето за време на конфликтот во етиопската област Тиграј, a стотици жени и девојки биле изложени на силување и осакатување, се вели во извештајот на „Амнести Интернешнл“ објавен во средата.

Припадниците на армијата на Етиопија, полицијата во Еритреја, паравоените единици на специјалната полиција Амхара и полицијата на Амхарик Фано користеле сурово сексуално насилство како оружје во воените конфликти, се наведува во извештајот составен по интервјуа со 63 жртви.

Жените и девојчињата биле жртви на индивидуално и групно силување, сексуално ропство, генитално осакатување и други форми на тортура. Жртвите постојано биле понижувани и во некои случаи биле силувани пред членовите на нивните семејства.

„Злосторства против човештвото“

Според извештајот на „Амнести“, здравствените центри во Тиграј регистрирале 1.288 случаи на насилство врз жени само во периодот од февруари до април 2021 година, а лекарите проценуваат дека многу жртви не доаѓаат да ги посетат.

„Јасно е дека силувањето и сексуалното насилство се користат како оружје за да предизвикаат трајна физичка и психолошка штета на жените и девојчињата во Тиграј. Стотици од нив беа подложени на брутален третман со цел да ги понижат и дехуманизираат“, изјави главната секретарка на „Амнести“ Агнес Каламард.

„Со оглед на контекстот, обемот и сериозноста на сексуалното насилство извршено врз жени и девојчиња во Тиграј, овие злосторства може да се сметаат за воени злосторства и, исто така, може да се сметаат за злосторства против човештвото“, рече Каламард.

Етиопските власти започнаа истрага и досега најмалку тројца војници се осудени за силување, а 25 од нив се кривично гонети за „сексуално насилство и силување“.

Слични содржини